+ Meer informatie

Toekomst van Portugal ziet er somber uit

2 minuten leestijd

LISSABON — Premier Vasco Goncalves van Portugal heeft in een radioen televisierede de bevolking een uiterst somber beeld geschetst van de staatsfinanciën. Hij kondigde prijsverhogingen aan voor brood, melk, brandstoffen en veevoeder.

Als oorzaken voor de achteruitgang in de financiële middelen van de staat noemde hij de vermindering van de deviezenovermakingen door de in het buitenland werkende gastai^beiders, het teruglopen van het aantal toeristen en het duurder worden van de import van voedingsmiddelen en olieprodukten.

Nieuwe belastingen achtte de premier in deze toestand onvermijdelijk. Slechts door offers en soberheid zou dit moeilijke ogenblik in de geschiedenis van Portugal overwonnen kunnen worden.

Verder kondigde hij onmiddellijke maatregelen tot opleving van de bouw aan. Hij riep zijn landgenoten op tot verhoogde arbeidsinspanning die het doel van een echte democratische orde en sociale vrede nabij zou kunnen brengen. De eerste rede van de premier verraste politieke waarnemers door de nuchterheid en onverbloemde voorstelling van de economische situatie, volkomen vrij van politieke emotie en polemiek.

FRELIMO

Mario Soares, de Portugese minister van buitenlandse zaken, is in Lissabon teruggekeerd van zijn reis naar Tanzania, waar hij in Dar-esSalaam besprekingen heeft gevoerd met Frelimo, het front voor de bevrijding van Mozambique. Soares heeft het overleg gevoerd in aanwezigheid van de Portugese minister voor interterritoriale coördinatie, Almei Santos, en majoor Melo Antunes, die waarschijnlijk binnenkort zal worden benoemd tot voorzitter van de nieuwe regeringsjunta van Mozambique. Deze junta komt in de plaats van de regering van gouverneur-generaal Henrique Soares de Melo, die eind vorige maand is afgetreden

JUNTA

De Portugese autoriteiten willen In Mozambique een militaire junta installeren, evenals dat eerder voor Angola werd besloten. Het is de bedoeling dat de junta's zullen fungeren als overgangsbesturen totdat nieuwe bestuursinstanties op basis van autonomie gevormd kunnen worden.

Het nieuwe hoofd van de militaire Junta voor Angola, admiraal Rosa Coutinho, verklaarde onlangs dat Angola binnenkort een statuut voor zelfbestuur zal krijgen.

Majoor Melo Antunes is minister zonder portefeuille in de huidige Portugese regering en een van de belangsrijkste leden van de beweging van de strijdkrachten die de staatsgreep van 25 april uitvoerde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.