+ Meer informatie

Gevaar voedselrellen dreigt in Sowjet-Unie

Levensmiddelen in Moskou binnenkort op de bon

2 minuten leestijd

MOSKOU (RTR/AFP) Het hoofd van de Russische KGB heeft gisteren gezegd dat de kans op voedselrellen in december het grootst is. Volgens generaal-majoor Viktor Ivanenko zijn er al tekenen die wijzen op teleurstelling over het leiderschap van de Russische president, Boris Jeltsin, die onlangs harde economische maatregelen aankondigde, waaronder scherpe prijsstijgingen nog voor het nieuwe jaar.

„Een oproer is het waarschijnlijkst in december", zo zei Ivanenko tegen het weekblad Argoementy i Fakty. „Het grootste gevaar is nu een serie van gestuurde sociale explosies. De bevolking is geprikkeld, geruchten doen de ronde over prijzen die zeer binnenkort worden vrijgegeven. Voeg daarbij de onregelmatige aanvoer van de meest essentiële voedingsmiddelen...".

Paniekaankopen

Een winter met tekorten zal onvermijdelijk leiden tot het afnemen van de populariteit van Jeltsin, die naar ongekende hoogte steeg door zijn vastberaden optreden tegen de couppoging in augustus. De president heeft tot nu toe geen regering benoemd en er zijn ook geen concrete maatregelen genomen. Maar zijn aankondiging heeft al geleid tot paniekaankopen van brood en andere produkten.

De hoofdleverancier van brood in Moskou zegt dat hij niet aan de vraag kan voldoen. De rijen vóór de winkels worden langer en de angst voor een brandstoftekort stijgt met het inzetten van de strenge Russische winter.

In Moskou worden binnenkort bonnen uitgegeven waarmee de inwoners van de hoofdstad van de Sovjet Unie brood, worst, boter, bakolie en eieren kunnen kopen tegen een sterk gereduceerde prijs. Dit heeft burgemeester Gavriil Popov gisteren meegedeeld voor de televisie. Het gaat om de eerste rantsoenering van basisprodukten in Moskou sinds 1947.

Schulden

De Sowjet-Unie kan de schuldverplichtingen aan het buitenland in november waarschijnlijk niet nakomen. Dat heeft Anatoly Nosko, vice-voorzitter van het bestuur van Vnesjekonombank, gezegd in een vergadering van de Staatsraad, zo heeft persbureau Interfax gisteren bericht.

„De komende dagen, waarschijnlijk half november, kan de SowjetUnie een tekort krijgen aan harde valuta om zijn buitenlandse schuld te kunnen terugbetalen", zo werd Nosko geciteerd. Volgens de topbankier komt de Sowjet-Unie een miljard roebel te kort. Tegen de officiële wisselkoers komt dat overeen met ruim ƒ 3 miljard, maar op de valutaveiling van gisteren moest 110 roebel worden betaald voor één dollar. Tegen die koers komt een miljard roebel overeen met ƒ 10 miljoen.

De Sowjet-Unie heeft een schuld van ongeveer 70 miljard dollar aan het buitenland. Duitsland is de grootste schuldeiser. De topeconoom Javlinski zei tijdens de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds in Bangkok dat de zeven grootste industrielanden hadden toegezegd Moskou bij te staan in geval van een liquiditeitscrisis.

Wereldbank

De Wereldbank heeft gisteren een overeenkomst met de Sowjet-Unie ondertekend voor dertig miljoen dollar aan technische steun bij de overgang naar een markteconomie. De bank had dat bedrag eerder al gereserveerd uit de winst over het afgelopen boekjaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.