+ Meer informatie

Geen extreem hoge prijs voor antiquarisch boek

Veiling Ton Bolland Amsterdam

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — Boven de tweedaagse boekenveiling van Ton Bolland, die afgelopen woensdag en donderdag plaats had, kan als opschrift geplaatst worden: beheerst en doordacht kopen. Deze twee dagen konden velen weer een bod doen op enkele duizenden theologische boeken die kwamen onder andere uit de bibliotheken van de Kamper dr. H. H. Grosheide en de Arnhemse dr. K. Roubos.

Ton Bolland, die als boekhandelaar internationale bekendheid geniet, had als vanouds weer een keurig verzorgde catalogus samengesteld. In dat boekwerkje staan 1440 nummers.

Van A tot Z
Orde en regel zijn op deze jaarlijks terugkerende veilingen aan de Amsterdamse Prinsengracht een gewone zaak. De veiling wordt ook ten overstaan van een Amsterdamse notaris gehouden. Deze veiling van theologsiche boeken had voor elk wat wils. Dat kan niet missen want bij de eerste in de lijst staan Aalders, Adama van Scheltema en Algra. Bij de laatste komen namen als van Zuurmond en Zwingli te voorschijn. En daartussen? Ik wil slechts noemen dat er zesentwintig pakketten met boeken (commentaren en studies) over Ezra en Nehemia ter veiling waren.

De diepgaande theologische verschillen tussen Uytenbogaert en Trigland blijken in ieder geval niet uit de prijs van hun beider standaardwerken. Dat verschil was slechts vijfentwintig gulden.

De remonstrant Uytenbogaert schreef de „kerkelicke historie". Dit exemplaar kwam in 1647 uit en heeft een perkamenten band. Trigland schreef zijn „kerckelijcke geschiedenissen" en heeft opgenomen dat hij „aenmerckingen" op de pennevrucht van Uytenbogaert heeft. Het werk van deze contra-remonstrant kwam in 1650 uit eveneens in perkamenten band.

Bij Bolland staan deze, eens zo fervente tegenstanders, broederlijk naast elkaar. Ton Bolland weet, op de hem eigen wijze, iets sprankelends te brengen in deze veilingen. Trigland en Uytenbogaert gaan inmiddels elk hun weg. Kennelijk geen „Samen op weg" voor deze twee.

Tendens
Maar, typerend voor de tendens in het aanschaffen van dergelijke luxe boeken, zij brachten maar 275 resp. 300 gulden op. Slechts enkele jaren geleden moest voor elk van die boeken nog altijd duizend gulden op de (veiling)tafel gelegd worden.

Hetzelfde geldt voor no. 1183 uit de catalogus. Gisteren bracht „De Bibel", gedrukt in 1556 door Willem Vorsterman, veertienhonderd gulden op.

Nog niet zo lang geleden was de prijs voor zo'n perkamenten werk in folioformaat, waarvan de titelpagina ook nog beschadigd was, nog ongeveer vierduizend gulden.

De boekhandelaren waren van mening dat het aankoopbeleid zich aan het normaliseren is. Maar ook bij Bolland doet het gezegde opgeld dat de uitzondering de regel bevestigt. Driehonderd vijfentwintig gulden voor „Het innig Christendom" van W. Schortinghuis, ook al ziet het er mooi uit, moet het toch als prijzig gezien worden. Men dient ook niet uit het oog te verliezen dat de veilingkosten eenentwintig procent bedragen. Een boek als hierboven beschreven komt dan op bijna vierhonderd gulden. Samenvattend kunnen wij zeggen dat de prijzen voor de "gewone" boeken aan het normaliseren zijn. Dat betekent dat een wat breder publiek tot aanschaf over zal gaan. Vooral voor studenten is dat een prettige zaak. Studenten maken naast professoren, predikanten, boekhandelaren, bibliothecarissen en theologische „fijnproevers" deel uit van het publiek dat men bij Bolland kan aantreffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.