+ Meer informatie

Ijs en pudding doen het als dessert altijd goed

3 minuten leestijd

Het lekkerste van de maaltijd is toch wel het toetje. Hier vindt u de recepten voor een heerlijke chocolademousse, caramelpudding en cappuccino-ijs.

Klassieke chocolademousse
3 eieren, 150 g pure chocolade (repen) V/2 eetl. water, 20 g suiker 100 g zachte boter, 1 eetl. cognac mespunt zout Splits de eieren met een eischeider in dooiers en witten. Breek de chocolade in kleine stukjes. Breng in een kleine steelpan water en suiker aan de kook en kook dit al roerend kort in. Neem de steelpan van het fornuis. Plaats een kom met een holle bodem in een grote pan met heet water op het fornuis. Smelt de chocoladestukjes al roerend in de kom met het suikerstroopje en de cognac. Neem de kom uit het warmwaterbad en roer de dooiers één voor één door de chocolade, gevolgd door de zachte boter Klop de eiwitten stijf met zout. Spatel het stijfgeslagen eiwitschuim door de volledig afgekoelde chocolademassa. Schep de mousse in een vormpje of schaal. Zet hem afgedekt in de koelkast om door en door stevig te worden. Snijd de mousse in plakken of schep er met een ijsbolletjestang bollen van.

Cappuccino-ijs
2 eieren, 2 eidooiers 2 eetl kristalsuiker 2-3 theel instantkoffie V/2 dl slagroom 3 dl sterke vers gezette koffie, afgekoeld V/2 dl yoghurt, 45 g pure chocolade .Klop de eieren en eidooiers met de suiker en instantkoffie in
een kom. Verhit de slagroom maar laat de room niet aan de kook komen. Plaats de kom met het eimengsel in een heet waterbad en laat dit in ongeveer 7 minuten al kloppend dik worden. Neem de kom uit het waterbad en plaats de kom direct in een bak met koud water Blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld. Meng het mengsel wanneer het op kamertemperatuur is met de yoghurt en de koffie en laat dit mengsel in een ijsmachine glijden (of breng het over in een ijslaatje en plaats dit in de diepvries). Snijd ondertussen de chocolade met een kaasschaaf of scherp mes in flinters en meng deze halverwege de bereidingstijd door het ijs. Laat het ijs stevig worden. Neem ijs dat in de diepvries is opgestijfd minstens een halfuur voor gebruik uit de diepvries.

Crème renversé au caramel
15-20 g boter, 75 g suiker 6 eieren, 1 zakje vanlllesulker '/Imelk Smelt de boter op niet te hoog vuur en voeg al roerend 50 gram suiker toe. Blijf roeren tot een lichte karamel is verkregen en schenk hierbij een flinke scheut water Roer de karamelsaus glad en laat haar vervolgens onder onophoudelijk roeren Inkoken tot een stroperige massa. Verdeel deze karamel over 4 of 6 (afhankelijk van de grootte) eenpersoonssouffléschaaltjes. Klop de eieren schuimig met de resterende suiker en het zakje vanillesuiker Breng de melk aan de kook. Schenk de hete melk al roerend met een garde bij de losgeklopte eieren. Roer tot een gladde vla en schenk deze uit over de schaaltjes met karamel. Zet de schaaltjes in een pan met heet water De vormpjes moeten tot ongeveer driekwart in het water staan. Laat de crème in ongeveer 15 minuten stevig worden. Neem ze uit het water, laat ze volledig afkoelen en stort de vormpjes voor het serveren op de borden. <

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.