+ Meer informatie

Irak stemt in met resolutie van V-raad

3 minuten leestijd

NEW YORK - Het kat-en-muisspelletje van de Iraakse leider Saddam Hussein met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, en vooral de Verenigde Staten, lijkt gisteren zijn ontknoping te hebben gekregen.

Na lang dralen heeft Bagdad onvoorwaardelijk ingestemd met VN-resolutie 1441. Na bijna vier jaar kunnen de VN-wapeninspecteurs terugkeren naar Irak.

Irak ziet de resolutie als onrechtvaardig en illegaal, maar stemt er toch mee in "om ons volk voor schade te behoeden", schrijft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, in een negen pagina's tellende brief die door de Iraakse VN-ambassadeur, Mohammed Al-Douri, bij Annan is afgeleverd. Sabri herhaalde dat Irak niet beschikt over massavernietigingswapens en beschuldigde de Amerikaanse president, George Bush, en de Britse premier, Tony Blair, ervan "de grootste en verderfelijkste laster" te hebben verzonnen.

In de brief schrijft Sabri dat Irak niets van de inspecties te vrezen heeft, omdat het niet over massavernietigingswapens beschikt. Irak hoopt oorlog te vermijden door met de resolutie in te stemmen, zei Al-Douri in een toelichting in New York. "Wij kiezen altijd voor het pad van de vrede." Irak stemt in met het tijdpad dat de resolutie voorschrijft, maar verzoekt de Veiligheidsraad rekening te houden met de ramadan, die vorige week is begonnen.

Resolutie 1441 geeft Irak tot 8 december de tijd om opgave te doen van alle chemische, biologische en nucleaire wapenprogramma's. De inspecteurs moeten uiterlijk 23 december met hun werk beginnen en moeten zestig dagen later verslag uitbrengen aan de Veiligheidsraad. Zodra de inspecteurs tijdens hun werk stuiten op een "belangrijke overtreding" van de Iraakse verplichting zich te ontwapenen, moeten zij de Veiligheidsraad daar onmidd ellijk van op de hoogte stellen.

Irak had tot morgen de tijd om een reactie op de resolutie te geven. Dinsdag nog deed het Iraakse parlement unaniem de aanbeveling aan de Revolutionaire Commandoraad om de resolutie te verwerpen. Het parlement liet de definitieve beslissing echter over aan Saddam Hussein, de voorzitter van de commandoraad. Veelbetekenend was dat Saddams oudste zoon, Uday Hussein, dinsdag pleitte voor instemming met de resolutie.

De unaniem door de Veiligheidsraad aangenomen resolutie 1441 eist volledige medewerking van Irak aan de wapeninspecties.

Irak moet de inspecteurs overal en altijd toelaten. Doet het land dat niet, dan krijgt het te maken met "ernstige gevolgen", oftewel een Amerikaanse aanval.

Nu Irak met de resolutie heeft ingestemd, reizen de eerste wapeninspecteurs mogelijk maandag al af naar Irak. Onder hen zijn Hans Blix, die de leiding heeft over het onderzoek naar biologische en chemische wapens, en Mohamed El-Baradei van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), die aan het hoofd staat van het team inspecteurs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.