+ Meer informatie

Hedel wil ook op zondag botsauto's

Paars college stemt in met uitbreiding van kermis bij paardenmarkt

4 minuten leestijd

Het gemeentebestuur van Hedel wil de botsauto's op de kermis bij de jaarlijkse paardenmarkt ook op zondagmiddag vrij baan geven. De draaimolens, schiettenten en gokkasten hebben tot op heden altijd stilgelegen op de eerste dag van de week. Zondagnacht om 00.00 uur precies staan ze weer onder stroom. Het sinds twee jaar niet-confessionele- college van Algemeen Belang, PvdA en VVD kiest voor uitbreiding naar de zondagmiddag. Burgemeester D. Kraaijveld (CDA) is tegen.

Hedel organiseert ieder jaar in november een paardenmarkt, de grootste in Europa. De 2187 paarden op de beestenmarkt in het Gelderse dorp hebben vorig jaar pakweg 40.000 bezoekers getrokken. Het veefestijn staat traditioneel gepland op de eerste maandag na Allerheiligen en wordt sinds mensenheugenis opgetuigd met een kermis.

De jeugd heeft zich in het verleden op zondagavond ña sluitingstijd van de plaatselijke cafés- nogal eens schuldig gemaakt aan vernielingen van de paardenmarktattributen. Daarom is ooit besloten de kermis om twaalf uur 's nachts open te stellen voor het publiek. Het behoudende volksdeel van het dorp nam de overlast van de kermis op de koop toe, omdat de zondag werd ontzien.

De gemeenteraadsfractie van Algemeen Belang heeft de achterliggende maanden diverse malen sterk aangedrongen op openstelling op zondag. Fractievoorzitter H. J. Bok: ,,Vanuit de bevolking krijgen wij regelmatig opmerkingen: Het is toch belachelijk dat wij op zondag niet naar de kermis kunnen? Dat is toch van de zotte?"

Normaal

Hedel wordt sinds twee jaar geregeerd door een paarse coalitie van Algemeen Belang, PvdA en VVD. De confessionele partijen hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 hun meerderheid verloren. Het nieuwe college heeft in meerderheid- besloten de verzoeken tot verruiming van de kermistijden te honoreren. Wethouder P. H. M. de Gier (AB) en W. A. Venrooij (PvdA) zijn vóór, burgemeester Kraaijveld tegen. De gemeenteraad neemt eind juni een definitief besluit over het voorstel van het college om de kermis ook op zondagmiddag tussen 13.30 en 18.00 uur te laten draaien.

Bok zegt het belangrijk te vinden voor de inwoners van Hedel om ook op zondag naar de kermis te kunnen. ,,Wij vinden dit een normaal verschijnsel. Dat is van deze tijd". Algemeen Belang zegt ,,zorgvuldig" met de openstelling om te willen gaan. ,,Ten tijde van kerkdiensten wordt er toch geen kermis gehouden?" Principiële bezwaren van een deel van de bevolking neemt Bok op de koop toe. ,,Er zullen vast wel mensen zijn die het er niet meer eens zijn".

Minderheid

De fractievoorzitter van de grootste partij in Hedel reageert verrast op het standpunt van de burgemeester, die wel nadrukkelijk rekening wil houden met de gevoelens van de bevolking. Burgemeester Kraaijveld verklaart geen behoefte te hebben aan uitbreiding van de kermisactiviteiten. ,,De paardenmarkt veroorzaakt in het weekend al genoeg overlast. Het betekent voor een hoop mensen de hele nacht lawaai. Bovendien zal de uitbreiding naar de zondagmiddag, gelet op de samenstelling van de bevolking, op grote weerstand bij bepaalde bevolkingsgroepen stuiten".

Het plaatselijke CDA heeft nog geen standpunt ingenomen over de kwestie, verklaart CDA-raadslid P. J. H. Aarts. De vierkoppige fractie stemt hoogstwaarschijnlijk verdeeld: ,,Het protestante deel van onze fractie is tegen, het katholieke deel is voor", schat Aarts in. ,,Zelf maak ik er geen probleem van. Als de jeugd op zondagmiddag in de botsautokes willen, nou, laat ze", zegt de van huis uit katholiek. ,,Mij zie je er niet. November is geen kermistijd, november is schaatstijd".

De kerkgang mag geen gevaar lopen, vindt de CDA'er. ,,Maar de kermis gaat toch 's ochtends niet open. 's Middags is hier geen kerk. 's Avonds misschien nog een dienst. Maar dan zit de kermis alweer dicht".

Christelijke resten

SGP'er A. P. Quick betreurt het voorstel ten zeerste. ,,Jammer dat een meerderheid denkt op deze manier om te moeten gaan met de gevoelens van een minderheid. Ik had iets meer respect verwacht. Ze schoppen hiermee toch tegen de schenen van een hoop mensen. Dat was niet nodig geweest. Betrekkelijk weinig mensen zeker van de autochtone bevolking- hebben behoefte aan een kermis".

Het SGP-raadslid vindt het erg jammer dat het niet-confessionele college het nodig vindt om de ,,laatste overblijfselen van het christelijke dorp uit te moeten roeien". Het lijkt er volgens hem op dat de paarse coalitie nu z'n kans schoon ziet en ,,de oogst" wil binnenhalen. ,,Paars drukt door".

Quick verbaast zich over het gemak waarmee de geluidsoverlast van de kermis wordt geaccepteerd. ,,Wie zit er nu te wachten op zo'n hoop herrie voor z'n deur? Je zondagsrust is naar de knoppen. Elk bedrijf moet tegenwoordig z'n geluidsoverlast in de perken houden, maar dit kan ongestoord z'n gang gaan. Dat snap ik niet".

De raadsleden buigen zich op 23 mei in een commissievergadering over het voorstel. De gemeenteraad velt op donderdag 20 juni een definitief oordeel. Dat is een week later dan gebruikelijk. Een deel van de raad wil in namelijk geen geval de belangrijke voetbalwedstrijd van donderdag 13 juni missen...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.