+ Meer informatie

Inventarisatie van detailhandel Utrecht

Handleiding voor gemeentelijk beleid

2 minuten leestijd

• UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft onlangs de Nota Detailhandel toegezonden aan een groot aantal betrokkenen. Zij kunnen daar tot 20 februari 19S7 op reageren. In de nota is een inventarisatie opgenomen van alle Utrechtse winkelcentra. Dit integrale overzicht zal dienen als handleiding voor het gemeentelijk detailhandelsbeleid voor de komende vijf a tien jaar.

Uitgangspunt voor het opstellen van de nota is de wens van de gemeente om in Utrecht een levensvatbaar winkelapparaat te behouden en te bevorderen.

In de Detailhandelsnota onderscheidt de gemeente winkelcentra met meer en minder perspectieven. Voor de groep die goede kansen voor de toekomst heeft, is een planning vastgesteld voor de komende jaren. In .zeven tot acht jaar wil de gemeente in die centra komen tot een verbetering van de winkelomgeving. Daarbij valt te denken aan aanpassing van de infrastructuur, het straatprofiel, de aankleding van het centrum en de aanleg van laad- en loshavens.

Voor de centra met minder goede kansen constateert de gemeente, dat verbetering van de winkelomgeving daar geen zin heeft. Voor deze gebieden moet volgens de nota meer aandacht worden besteed aan onder andere het omzetten van winkelruimte in kantoor- en/of bedrijfsruimte.

Schaalvergroting

Belangrijk is de constatering dat er enige ruimte moet zijn voor de groei van grootschalige detailhandel. De tendens naar schaalvergroting is nog niet tot stilstand gekomen. Wel wil de gemeente van geval tot geval bekijken of schaalvergroting gewenst en mogelijk is.

Bij het onderzoek heeft de gemeente een groot aantal aspecten bekeken. Zo werd onder andere gekeken naar zaken als de bereikbaarheid van een centrum, de parkeergelegenheid, het aantal consumenten in de directe omgeving, de nabijheid van andere winkelconcentraties, de opkomst van grootschalige winkelcentra in de omliggende gemeenten en de functie van de Utrechtse winkelcentra voor de regio.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.