+ Meer informatie

Portugal verontwaardigd over gedrag poKtie

2 minuten leestijd

LISSABON — De Portugese kranten hebben donderdag woedend gereageerd op het gedrag van de oproerpolitie, die in actie kwam na een demonstratie voor de onafhankelijkheid van Angola. Bij de demonstratie kwam een persoon, die niet eens aan de demonstratie deelnam om het leven door politiekogels en raakten vier anderen gewond.

Het is noodzakelijk dat degenen die voor deze fascistische daad verantwoordelijk zijn, worden gestraft, zo schreef het blad Diario Lisboa in een artikel op de voorpagina. Van regeringszijde is nog geen commentaar geleverd op het ernstigste incident tussen de politie en het publiek sinds op 25 april het oude rechtse regime omver werd geworpen.

Het slachtoffer van. het incident is de 29-jarige Ferreira Bemardes, die door drie kogels werd getroffen toen hij meh zijn vrouw uit een gebouw kwam.

Een getuige die op dat moment van de beschieting in de buurt van het echtpaar was verklaarde: „Plotseling waren we verzeild geraakt in een wolk dan stenen en kogels".

De militaire politie die ook bij de demonstdatie, die zo gewelddadig eindigde, aanwezig was, is in de pers niet bekritiseerd, voor zover bekend Is heeft deze politie niet gevuurd. Enkele buitenlandse journalisten hebben demonstranten met de wapenstok echter wel gezien dat zijn en aantal sloeg.

Het geweld begon toen demonstranten na de demonstratie op een plein in Lissabon stenen naar de bussen van de politie begonnen te gooin. De drukkerij van de grote in Lourenco Marques verschijnende krant ..Notlcias" is donderdag door een bomaanslag verwoest. Er vielen geen slachtoffers. Men vermoedt dat de aanslag gepleegd Is door leden van een rechtse groepering dan blanke kolonisten. De Zmdfcoreaanse president Park Tsjoeng-Lee en zijn echtgenote enkele ogenblikken voordat mevrouw Park getroffen werd door een kogel. Een 22-iarige Koreaan vuurde verscheidene schoten af op de Koreaanse president, die echter zijn echtgenote in het hoofd raakte; mevrouw Park overleed later aan de verwondingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.