+ Meer informatie

Rust- en onderhoudsperiode voor Nederlandse schepen

Blitse oorlogsbodem bergt lichamen Iraakse soldaten

3 minuten leestijd

A/B JACOB VAN HEEMSKERCK (ANP) - De drie Nederlandse marineschepen beginnen de komende dagen aan een icorte rust- en onderlioudsperiode. De Jacob van Heemskerck bijt de spits af. Vanaf vandaag ligt het fregat drie dagen in de haven van Dubai.

In de loop van de week komen achtereenvolgens de Zuiderkruis en de Philips van Almonde naar Dubai. Ook deze twee schepen krijgen drie dagen rust. Het verblijf in Dubai is met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven.

Het komende havenbezoek betekent dat de Jacob van Heemskerck en de Zuiderkruis ruim zes weken en Philips van Almonde bijna zeven weken zonder onderbreking op zee zijn geweest. Dat is sinds de Koreaanse oorlog niet meer gebeurd. De Zuiderkruis is de afgelopen weken weliswaar een paar keer een haven binnengelopen, maar dat duurde over het algemeen maar een paar uur, terwijl de bemanning het schip niet mocht verlaten.

Tijdens het havenbezoek is wel gelegenheid tot passagieren, zij het onder strenge voorwaarden. De bemanningsleden mogen alleen in burger van boord, waarbij sommigen zich om de vier uur telefonisch dienen te melden en iedereen heeft het dringende advies gekregen alleen in groepjes te passagieren. Op de schepen zelf worden gedurende het havenbezoek extra gewapende wachtposten uitgezet.

Lichamen

Gisterochtend heeft een Britse oorlogsbodem die in het noordwestelijk deel van de Perzische Golf vaart, een aantal lichamen gevonden van Iraakse militairen. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om bemanningsleden van marineschepen die zijn gezonken. Ook was er een Iraakse vlieger bij. De lijken zijn met de stroom naar het zuidoosten gedreven.

Eskadercommandant P. C. Kok houdt er rekening mee dat ook Nederlandse marineschepen met gesneuvelde Iraakse militairen worden geconfronteerd. In dit geval is er een taak weggelegd voor de medische dienst aan boord van de schepen.

Op de Jacob van Heemskerck is de marine-arts J. R. Snackey het hoofd van de dienst. Volgens dr. Snackey is het bergen van stoffelijke overschotten geregeld in de Conventie van Geneve. Ons land heeft die Conventie ondertekend. „Een van de regels is". aldus de marine-arts, „dat de stoffelijke overschotten worden overgedragen aan het Rode Kruis. In de praktijk betekent dit, dat we de lichamen aan boord nemen, afleggen en tot aan verder transport plaatsen in een koelruimte. Een andere mogelijkheid is, dat we alleen proberen de identiteit vast te stellen. Dit kan gebeuren wanneer het schip bij voorbeeld bij een actie is betrokken en er onvoldoende tijd is. We zullen dan natuurlijk wel andere schepen informeren. Misschien hebben die gelegenheid de lichamen te bergen".

Mijnen

De drie Nederlandse schepen voeren gisteren ter hoogte van Qatar. De Philips van Almonde hield zich bezig met escortetaken, terwijl de Jacob van Heemskerck weer „shotgun" was, dus de persoonlijke beschermer van een Amerikaans vliegkampschip. Bovendien verzorgde het fregat een gedeelte van de luchtverkeersleiding rond de carrier.

Er worden ook nog steeds mijnen gevonden. De stand was gistermiddag 126 stuks. Op de schepen wordt scherp naar de explosieven uitgekeken. Maar omdat de zee erg kalm is en het zicht goed, is dat uitkijken best te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.