+ Meer informatie

Fietsgebruik stijgt door duurdere auto

Economisch en handig vervoermiddel

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De behoefte aan fietsgebruiH is de laatste jaren in Nederland gestegen. Oorzaak is het steeds duurder geworden autogebruik. Ook hebben velen ontdekt dat fietsen in de stad vlugger gaat dan met de auto. „De bevolking heeft de fiets herontdekt als economisch, handig en milieuvriendelijk vervoermiddel".

Dit zei woensdag drs. A. A. J. van den Broecke van het adviesbureau voor Sociaal-wetenschappelijk verkeerskundig onderzoek te Amsterdam, op het in Den Haag gehouden symposium „Stedelijke fietsvoorzieningen". Volgens spreker is het een feit dat de rijksoverheid ruime subsidies verstrekt voor gemeentelijke fietsvoorzieningen voor veel gemeenten een extra stimulans om op grote schaal 'de achterstand ten aanzien van fietsvoorzieningen binnen de gemeente in te halen. Fietsgebruik wordt naar het oordeel van drs. Van den Broecke in de gemeenten bevorderd door het verbeteren van de fietsmogelijkheden: kortere verbindingen, meer ruimte op de weg, speciale verkeerslichtenvoorzieningen en meer stallingsgelegenheden.

Meer routes

Ir. J. P. van Hoek Van adviesbureau Goudappel Coffeng zei dat uit gebruiks- en veiligheidsoogpunt is vastgesteld dat de aanpak van het stedelijk fietsverkeer niet gericht moet zijn op de realisering van één enkele route met hoge kwaliteit (zoals in Den Haag en Tilburg), maar veelmeer op een netwerk van routes.

Mr. C. J. D. Waal, wethouder van ruimtelijke ordening, openbare werken en verkeer van Leiden, stelde dat uit tellingen is gebleken dat het fietsen naar en van de Leidse binnenstad een duidelijk opgaande lijn vertoont. Het autoverkeer daarentegen is iets afgenomen. Toch heeft de binnenstad haar aantrekkingskracht behouden. „Geconcludeerd is dat toeneming van het aantal fietsen en herstel van de stad goed kunnen samengaan", aldus mr. Waal.

Dit is de gebruikelijke straf voor t taaiweigeraars. De krijgsraad verot deelde eind vorig jaar voor het eei twee totaalweigeraars tot twaï maanden cel, maar de vonnissen zi de afgelopen maanden door het ho militair gerechtshof in Den Haag toi weer in achttien maanden omgezt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.