+ Meer informatie

Thailanders bedrukt na mislukte staatsgreep

4 minuten leestijd

BANGKOK — Sinds de mislukte staatsgreep van een aantal officieren op 1 april heerst er in Thailand (het lachende land) een bedrukte stemming. De "laat maar waaien-houding" die de Thailanders vroeger na een dergelijke gebeurtenis aannamen heeft nu plaats gemaakt voor grote bezorgdheid. ledereen vraagt zich af hoe het verder zal gaan.

Achter deze houding schuilt het onhaaglijke gevoel dat de mislukte staatsgreep het begin van een nieuw tijdperk van grote veranderingen vormde. Want de staatsgreep was oorspronkelijk niet tegen maar voor Prem bedoeld. De officieren keerden zich pas tegen Prem toen deze weigerde de absolute macht aan zich te trekken. Hierdoor wisten zij echter wel de ogen van velen te openen voor het chronische kwaad en de zwakheid van het land. De officieren kregen het voor elkaar dat de regering een hoge prioriteit gaf aan het streven om Thailand uit de greep van de Chinese families te onttrekken. De Chinezen controleren de Thaise economie volledig. Op het idee kwamen de officieren door een groep economische adviseurs van Prem.

Sant leider

De groep stond onder leiding van generaal Sant Chitpatima, die tevens plaatsvervanger van Prem was. In de cht van 1 april trad Sant naar voren als leider van de staatsgreep. De hervormingsideeën werden tevens gedeeld door een groep van democratische soldaten. Dit zijn hoge officieren onder leiding van generaal majoor Rawee ..mpen. Zij namen niet actief deel aan de staatsgreep hoewel sommigen van hen zich solidair verklaarden met de opstandelingen. Die kondigden in de ..p van 1 april de nationalisatie van de Chinese banken aan. Zij vaardigden een dekreet uit waardoor de Chinese bemiddelaars afgeschaft werden. Deze bemiddelaars vragen voor hun bemiddeling hoge bedragen van arme boeren, zodat zij die in de armen van de communisten drijven. Bovendien kondigden de opstandelingen hervormingen en nieuwe politiek aan die het hele volk ten goede zou komen.

Opmerkelijk

Opmerkelijk was dat buitenlandse vertegenwoordigers in Bangkok normaal bij het horen van het woord „nationalisering" in elkaar krimpen nu openlijk met de opstandelingen sympathiseerden.

De zakenwereld is het beste voorbeeld om aan te tonen hoe gewetenloos de Chinezen zijn als het om hun belangen gaat. Zij storen zich daarbij niet aan de gevolgen die hun activiteiten kunnen hebben voor het landsbelang of de politiek. Een Amerikaanse bankier zou zelfs de Bangkokse bank en andere banken nationaliseren als hij het voor het zeggen had.

Het ging de opstandelingen niet om een ideologie noch om een einde te maken aan de markteconomie. Ook waren zij niet tegen de monarchie. Het was hen te doen om Thailand te verlossen van de enorme bureaucratie en een einde te maken aan de nauwe banden van de machthebbers met de Chinezen. De mislukte staatsgreep werd daarmee de eerste confrontatie tussen de gevestigde elite en de komende generatie van potentiële leiders.

Terwijl de huidige elite niet progressief kan zijn omdat het tegen hun eigen belangen ingaat en in wezen vreemd voor hen is, staat een nieuwe kritische generatie klaar om de macht over te nemen. „Wij hebben niet veel tijd meer te verliezen," zo meende een van de jonge opstandelingen. „Als wij nu niet beginnen met het herstel van de economie, dan zullen wij op een dag ook bootvluchtelingen zijn". De opstandelingen wezen op de toenemende criminaliteit, de onveiligheid van grote gebieden van het land door overvallen van bandieten en communistische terroristen. Zij klaagden over de omvangrijke corruptie onder de ambtenaren en de politie, het verval van de moraal. Zij waarschuwden voor de consequenties van de verslechterde economische en financiële toestand, de dalende export, de snel stijgende prijzen die nu al een inflatie van 30 procent tot gevolg heeft. Toch is het Prem en zijn generaals gelukt de staatsgreep neer te slaan. De regering Prem is officieel weer aan de macht, maar in plaats van een overwinningsstemming heerst radeloosheid, verwarring en onzekerheid. Geregeerd wordt er volgens een hoge ambtenaar maar voor maximaal 20 procent.

Toch terug

Toch geven ingewijden toe dat vijf van de betrokkenen bij de staatsgreep, waaronder generaal Sant en overste Manun, zich met hun metgezellen ophouden in het oerwoud nabij de Birmaanse grens. Ook zouden zij proberen in contact te komen, met hun gevangengezette collega's. Het lijkt erop dat de verliezers van de staatsgreep alles in het werk zetten om met behulp van de massa eens naar Bangkok terug te keren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.