+ Meer informatie

Even langs bij vliegtuigenliefhebber Bert Roos

3 minuten leestijd

Fantastisch dat mensen zo'n ding in elkaar kunnen zetten. Een immens groot vliegtuig, voortgestuwd door motoren, dat op twee vleugels blijft zweven in de lucht. Dat fascineert me al zeventien jaar. Wat nog meer boeit is de hoeveelheid kleurrijke maatschappijen met hun verschillende typen vliegtuigen." De 35-jarige Bert Roos uit Pijnacker is weg van vliegtuigen. Van vijftienduizend verschillende exemplaren heeft hij een dia. Ze zijn netjes alfabetisch gerangschikt in dozen en geregistreerd in een boek. Voor het overgrote deel heeft hij de plaatjes zelf geschoten. „Het is slechts 1 procent van wat er op de wereld rondvliegt", zegt hij. Alsof het niks is, weet hij precies wat hij wel en wat hij nog niet heeft! Komt Bert een vreemde kist tegen, dan is zijn uitgebreide fotoapparatuur onder handbereik. Wat verstaat Bert onder een "vreemd" toestel? „Dat is een nieuw type van een maatschappij of een toestel met een nieuw kleurenschema. Iedere keer weer als je een toestel ziet dat je nog niet hebt vastgelegd, krijg je een soort kick", zegt hij.

Luchtvaartband
De vliegtuighobby van Bert Roos is zeventien jaar geleden ontstaan. „Ik werkte toen nog in een rozenkwekerij aan de Oude Leede, een buurtschap dichtbij Pijnacker, onder de rook van het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven. Mijn baas nam me geregeld mee naar het vliegveld om naar vreemde toestellen te kijken. Tijdens het werk hadden we de luchtvaartband opstaan. Zodra we een vreemd vliegtuig hoorden, onderbraken we het werk even. Snel een foto maken en weer terug naar het werk. Toen ik kort daarna mijn ouders naar Schiphol moest brengen en hun vliegtuig, dat hen voor een vakantiereis naar Amerika moest brengen, zes uur vertraging had, werd mijn interesse pas echt gewekt", zegt Bert. Inmiddels had de diepgaande belangstelling voor vliegtuigen ook Berts vader aangetast. „Hij is nu net zo fanatiek als ik. Regelmatig gaan we naar Frankfort en Parijs. We bivakkeren dan in een tentje vlak bij het vliegveld. Heerlijk, die vliegtuigen over de camping."

Mooie kleuren
Bert Roos werkt al weer een aantal jaren in een dierenspeciaalzaak in Zoetermeer. Op de afdeling aquarium en hengelsport maakte hij van een andere hobby van hem, vissen, zijn werk. Die hobby combineert hij met vliegtuigen kijken. Bert is niet zo geïnteresseerd in kleine vliegtuigjes en militaire toestellen. „Hoe groter, hoe mooier!" „Het is sterk in opkomst om vliegtuigen in mooie kleuren te spuiten, met dierenfiguren of landschappen. Ongeveer vier jaar geleden is men daarmee begonnen in Amerika. Langzamerhand waait dat over naar Europa, jammer genoeg nog niet naar Nederland." In de volgepakte diakast pikt Bert er feilloos eentje uit. „Kijk, Oostenrijk bestaat duizend jaar. Austrian Airlines heeft zijn vliegtuigen daarvoor gespoten met bekende figuren uit de geschiedenis van het land. Hier heb je er een met de levensgrote kop van Mozart op de staart. Ook reclame op vliegtuigen komt steeds vaker voor."

Dia-avond
Een keer per jaar gaat Bert naar een dia-avond die georganiseerd wordt door Scramble. Dat is een internationale club van "spotters", de Engelse benaming voor "observeerders". „Op zo'n avond kun je ook dia's kopen van typen of kleuren die je nog niet hebt. Maar zelf zien en fotograferen staat bovenaan", zegt Bert. „Mijn favoriet is de lljushin 76, een Russisch vrachtvliegtuig met turbo dieselmotoren. Dat heeft een zwaar fluitend geluid waar je kippenvel van krijgt. Zo'n toestel blaast de dakpannen van de daken."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.