+ Meer informatie

Tirannenientoonstelling

2 minuten leestijd

Hij vervolgde: „De Russische bevolking echter, die in Litouwen 9 procent van de bevolking uitmaakt, in Estland 30 procent en in Letland zelfs 34 procent, kijkt met gemengde gevoelens naar de Baltische juichsfeer. Weliswaar steunde slechts een kleine minderheid de putsch in Moskou en begroeten juist vele Russen de democratische veranderingen in het Balticum, maar desondanks vrezen velen van hen straks hun "Heimat" te verliezen in de zelfstandige Baltische staten. Ze weten niet precies waar ze nu aan toe zijn. Moeten zij hun oren laten hangen naar opgewonden demonstranten die „Russen eruit!" roepen of dienen ze te vertrouwen op de kalmerende verklaringen van hun staatshoofden, die gewagen van een nieuw, positief samenleven van de Balten en hun nationale minderheden binnen de republieksgrenzen?"

Voor de zogenoemde OMONtroepen, beter bekend als de "zwarte baretten", is in elk geval geen toekomst weggelegd in het Balticum. Zondag verlieten deze bloedvergieters al Vilnius, de Litouwse hoofdstad. Hun Lenin bleef, om in aangepast partij jargon te spreken, achter op de schroothoop van de geschiedenis. Overigens heeft de Est Hillar Viks reeds een praktische oplossing gesuggereerd voor al die ontmantelde bolsjewistische beelden. De Groene politicus wil het natuurpark Marduu, dat ten oosten van Tallinn zal worden aangelegd, een extra toeristische trekker geven: een permanente internationale tentoonsteling van standbeelden van tirannen. Over milieuvervuiling gesproken!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.