+ Meer informatie

Berucht in- en uitbreker weer terus in de cel

Haagse politie doet overval op Aage M.

4 minuten leestijd

DEN HAAG - De 32-jarige Haagse „meesterkraker" Aage M. is dinsdagmiddag bij een inval door de politie aangehouden in een huis aan de Schenkkade in Den Haag. Aage M. was op 18 april 's avonds laat ontsnapt uit zijn cel in het Huis van Bewaring in Leeuwarden en had zich sindsdien schuilgehouden.

Nadat de Haagse politie was getipt, dat Aage M. zich in het huis aan de Schenkkade moest ophouden, werd na overleg met de officier van justitie, die een gerechtelijk vooronderzoek vorderde tegen Aage in verband met de kluiskraak in de Amrobank, door de rechter-commissaris toestemming gegeven telefoongesprekken met het huis aan de Schenkkade af te luisteren.

OVERVAL GESLAAGD
Twintig rechercheurs en acht geüniformeerde agenten onder leiding van hoofdinspecteur J. Posthumus gingen dinsdagmiddag om tien voor één tot actie over. Rechercheurs posteerden zich op het dak en aan de achterzijde van het huis om Aage te beletten te ontsnappen. Vervolgens werd de deur geforceerd en werd Aage aangetroffen in de slaapkamer op de tweede verdieping. Bij zijn aanhouding bood hij geen verzet.

„GROETEN VAN AAGE . . ."
Toen de politie de verraste Aage op de slaapkamer bij zijn radioapparatuur overviel, was er niemand anders thuis. Depolitie weet nog niet hoe lang hij in het huis aan de Schenkkade heeft ondergedoken gezeten en of hij ook van andere adressen gebruik heeft gemaakt. Wel had Aage de Haagse politie geregeld kaarten uit België en West-Duitsland toegestuurd waarop stond: „Hartelijke groeten van Aage". Aage is in Den Haag door die politie in verzekering gesteld om gehoord te worden over de inbraak bij de Amrobank aan de Haagse Leyweg. Na zijn aanhouding ontkende hij overigens die op zijn geweten te hebben.

DIVERSE INBRAKEN
Na zijn arrestatie in mei bekende Aage een reusachtige serie inbraken, waarvan de grootste, die in de Nederlandse middenstandsbank te Helmond in september 1972 en die hem ruim zes ton opleverde. De één na grootste inbraak was de „Paaskraak" in 1971 in Leeuwarden, waar ƒ 160 000 uit de kluis bij V. en D. werd gehaald. De rechtbank in Leeuwarden legde Aage vijf jaar gevangenisstraf op, waar het Hof in de Friese hoofdstad vier en een half jaar van maakte. Een week na het vonnis van het hof ontsnapte Aage uit de gevangenis te Scheveningen. De afgelopen maanden dook Aage's naam weer geregeld op doordat hij de 50-jarige adjudant van de Zoetermeerse politie P. Z. ervan beschuldigde ruim ƒ 12.000 van hem te hebben aangenomen In ruil voor politie-informatie, waardoor hij in staat was lang uit handen van de politie te blijven.

De eigenaar van het huis aan de Schenkkade, de 42-jarige aannemer van schilderwerken J. van der Z., en diens 36-jarige huisgenote J. M. L. van den A., werden dinsdagmiddag aangehouden in het huis van de vrouw in Voorburg. Zij zijn gearresteerd wegens het verbergen van een door de justitie gezocht persoon. De vrouw is vanmorgen weer op vrije voeten gesteld. Bij het onderzoek in het huis aan de Schenkkade zijn geen vuurwapens aangetroffen. Wel vond de politie een aantai vermommingen van Aage, bestaande uit pruiken en schmink. Aage had inmiddels sinds zijn ontsnapping, zijn haar zwart laten verven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.