+ Meer informatie

Buiten eten: lekkere hapjes voor barbecue en grill

3 minuten leestijd

Op een zachte lente- of zomeravond gezellig buiten eten. Met deze recepten voor grill en barbecue wordt het vast een geslaagde avond. Mocht de lucht betrekken: De meeste gerechten kunnen ook binnenshuis op een tafelgrill worden bereid.

Boerenhamburgers
Voor 12 porties
3 eieren, 1/2 theel. peper
1/2 kg vers gemalen mager rundvlees
4-6 eetl. pikante saus uit de fles
250 g Emmentaler
ijsbergsla, in stukjes, voor de garnering

Klop de eieren in een grote kom, breng op smaak met peper en meng het gemalen rundvlees erdoor Maak 24 dunne hamburgers van het mengsel. Bestrijk 12 van de hamburgers met de saus zo dat aan elke zijde een boordje overblijft en de saus niet tot aan de randen komt. Snijd de kaas in dunne schijven en snijd er 12 cirkels uit, kleiner dan de hamburgers. Leg schijven kaas op de saus en schik de snijrestjes van de kaas erop. Bedek die met de 12 overige hamburgers en druk de randen tegen elkaar Rooster boven gloeiende kolen gedurende 8-10 minuten aan elke kant. Garneer met de stukjes ijsbergsla en dien op met rode groentesaus.

Aardappelchips aan het spit
Voor 4-6 personen
2 aardappelen van 250 g, heet water
zout, 4 eetl. zonnebloemolie

Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in papierdunne schijfjes volgens de gebogen vorm van de aardappelen. Doe de aardappelschijfjes onmiddellijk in heet water met wat zout. Roer zodat ze loskomen van elkaar en laat ze dan gedurende 3-4 minuten in het water, tot ze plooibaar zijn. Rol alle aardappelschijfjes voorzichtig op en rijg ze op lange vleespennen. Zorg voor minstens 1 cm ruimte tussen de schijfjes. Bestrijk de aardappelschijfjes met olie en grilleer ze op het rooster boven gloeiende kolen, gedurende 10-15 minuten, tot ze knapperig zijn; draai regelmatig om. Leg de vleespennen eventjes op keukenpapier, zodat het vet eruit kan lekken en dien dan op.

Kiwi's met gember
Voor 6 personen
6 stukken ingemaakte gember in siroop
6 stevige kiwi's, niet geschild
5-6 eetl. ingemaakte gembersiroop
155 ml slagroom, 3 theel. poedersuiker
1 theel. gehakte pistachenootjes

Snijd de stukken gember in de lengte in tweeën. Spoel en droog de kiwi's en halveer ze in de lengte. Venwijder het harde hart. Schep de gembersiroop over het vruchtvlees van de kiwi's en prik er met een vleespennetje in, zodat de siroop beter binnendringt Klop de slagroom stevig met de suiker en zet deze voorlopig in de koelkast. Leg de gember in de holten van de kiwi's. Leg de gevulde kiwihelften, met de opengesneden zijde naar boven, op vierkante stukjes aluminiumfolie en giet wat gembersiroop over de gember Maak stevige plakjes. Barbecue boven middelmatig hete kolen gedurende 10-15 minuten; draai de pakjes om tegen het einde van de baktijd. Open de pakjes en dien op, de opengesneden kant van de kiwi's naar boven. Bestrooi met nootjes en serveer met de slagroom.

---

Koken in de open lucht
"Gegrilleerde gerechten" is geheel in kleur uitgevoerd en geeft meer dan honderd fantasievolle recepten voor het recreatief koken in de open lucht. Er zijn recepten voor vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte, evenals talrijke suggesties voor de bereiding van groenten. Verder recepten voor salades, sauzen en dipsausjes ter begeleiding van de hoofdgerechten. Achter in het boek zijn vier speciaal samengestelde menu's opgenomen.

Het culinaire boek: "Gegrilleerde gerechten" door Cecilia Norman; uitg. M&R Weert, 120 biz., ƒ 14,90.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.