+ Meer informatie

„Vlok loog over geheime betaling aan Inkatha"

Weekly Mail: Financiering nergens geregistreerd

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (ANP) - De Zuidafrikaanse minister van wet en orde, Adriaan Vlolc, heeft gelogen over de gelieime betalingen van de regering aan de met de Zoeloebeweging Inkatha gelieerde vakbeweging Uwusa. Dit meldt de Zuidafrikaanse „Weekly Mail" in zijn editie van vandaag.

Hoewel Vlok heeft gezegd dat alle betalingen waren geregistreerd, heeft zijn ministerie toegegeven dat het er niet in is geslaagd vast te stellen waar de ontbrekende middelen naartoe zijn gegaan, aldus het blad in een nieuwe onthulling.

Volgens de Weekly Mail zijn er bewijzen dat de veiligheidspolitie en Inkatha samenwerkten bij de oprichting en instandhouding van de conservatieve vakbond Uwusa (de Verenigde Arbeidersunie van Zuid-Afrika). In een van de documenten wordt gesteld dat de USUWA „een project is dat onder controle van de Zuidafrikaanse regering staat". Vlok zei eerder dat alle betalingen aan Usuwa waren geregistreerd. Het zou daarbij gaan om een bedrag van zeker anderhalf miljoen rand (ruim een miljoen gulden). Het blad zegt nu over documenten te beschikken dat de boeken niet werden bijgehouden en dat het ministerie een vergeefse poging heeft gedaan de betalingen na te gaan.

Steun in Namibië

De Zuidafrikaanse regering heeft gisteren toegegeven in het geheim financiële steun te hebben gegeven aan zeven politieke partijen in Namibië. Dat gebeurde bij de verkiezingen van 1989, zo verklaarde de minister van buitenlandse zaken van Zuid-Afrika, Roelof „Pik" Botha, tijdens een persconferentie.

Botha verklaarde dat Pretoria meer dan 100 miljoen rand (zo'n 70 miljoen gulden) aan zeven Namibische partijen had gegeven om te voorkomen dat de onafhankelijkheidsbeweging Swapo in Namibië aan de macht zou komen. De pogingen van ZuidAfrika waren echter vergeefs en Swapo won de verkiezingen. In 1990 werd het land onafhankelijk.

Over de affaire van de geheime betalingen aan Inkatha zei Botha dat president Frederik de Klerk niet op de hoogte was geweest van deze donaties. De minister verklaarde niet van plan te zijn wegens de onthullingen over de betalingen aan Inkatha af te treden. Pretoria had eerder beweringen van steun aan zowel Inkatha als de partijen in Namibië tegengesproken.

De minister het weten dat aan de betalingen geen politieke motieven ten grondslag hadden gelegen. Inkatha was op het moment van de betaUngen een culturele beweging en geen politieke partij, zoals vandaag de dag, aldus Botha.

Het Afrikaans Nationaal Congres en andere oppositiegroepen hebben geëist dat de hoogst verantwoordelijke functionarissen worden ontslagen nu de beschuldigingen van het ANC dat de regering een geheim bondgenootschap had met Inkatha door de onthullingen zijn bevestigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.