+ Meer informatie

Kritiek op leider Franse communisten

1 minuut leestijd

PARUS (IPS) - De leider van de hervormingsbeweging in de Franse Communistische Partij (PCF), Charles Fiterman, heeft gisteren de leden van de partij opgeroepen in opstand te komen tegen de leiding van Georges Marchais.

Fiterman wil dat de leden van de PCF een onafhankelijk oordeel vormen over de houding van Marchais en de zijnen ten aanzien van de couppoging in de Sowjet-Unie vorige week. Volgens Fiterman en acht andere leden van het Centraal Comité van de partij was de houding van de partijleiding tijdens de coup „dubbelzinnig" en werd het opzijzetten van Sowjetpresident Michail Gorbatsjov indirect gesteund.

Het linkse dagblad Liberation publiceerde dinsdag een verklaring van Gerard Streiff, een van de conservatieve leiders van de PCF, die op de dag van de staatsgreep in de SowjetUnie werd opgesteld, en die vrijwel dezelfde bewoordingen bevat als de eerste persverklaring van het Noodcomité in de Sowjet-Unie.

Volgens de hervormers is dit een aanwijzing dat Marchais en de zijnen reeds van te voren van de op handen zijnde coup op de hoogte waren. De beschuldigingen aan het adres van de partijleiding zullen volgende week, tijdens een bijzondere zitting van het Centraal Comité, worden besproken. Marchais heeft inmiddels verklaard niet te zullen aftreden als secretarisgeneraal van de partij.

Rusland en de Oekraïne, de dichtbevolktste Sowjetrepublieken, hebben gisteren een tijdelijke economische en militaire unie gevormd en andere republieker\ uitgenodigd zich bij hen aan te sluiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.