+ Meer informatie

Proces begonnen tegen moordenaars Bakhtiar

„Relatie Parijs-Teheran zal flink verslechteren"

2 minuten leestijd

PARUS (AFP/RTR) - Onder scherpe veiligheidsmaatregelen is vandaag in Parijs het proces, begonnen tegen verdachten van de moord of medeplichtigheid daaraan op de vroegere premier van Iran Chapour Bakhtiar.

Diplomaten menen dat de rechtszaak de betrekkingen tussen Parijs en Teheran aanzienlijk zal verslechteren. Drie Iraniërs, onder wie een familielid van de Iraanse president Ali Akbar Rafsanjani, zitten in de beklaagdenbank. Zes Iraanse verdachten staan bij verstek terecht wegens medeplichtigheid. Alle verdachten ontkennen.

Bakhtiar was de laatste premier onder de sjah, die in 1979 door de Islamitische Revolutie ten val werd gebracht. Na de machtsovememing week hij uit naar Parijs. Daar werd hij op 6 augustus 1991 met zijn secretaris doodgestoken. De Franse politie, die zijn huis bewaakte, had die dag drie mensen doorgelaten, van wie een een regelmatige bezoeker van de ex-premier was. Pas 48 uur later ontdekte de politie de lijken van Bakhtiar en zijn medewerker, Sorouch Katibeh. De kelen van beiden waren doorgesneden.

Visa

De laatste bezoekers van Bakhtiar waren Farydoen Boierahmadi, Mohammad Azadi en Ali Vakili Rad. De eerste was een zakenrelatie van Bakhtiar, die ervan wordt verdacht een Iraanse geheime agent te zijn. Enkele dagen voor de moord waren de drie met hetzelfde toestel vanuit Teheran in Parijs gearriveerd. Van het drietal is alleen Vakili Rad gearresteerd, in Zwitserland. Hij verscheen met Massoud Hendi en Zeynal Sarhadi in de beklaagdenbank.

De in Parijs wonende zakenman Hendi, een neef van wijlen geestelijk leider ayatollah Khomeini, wordt beschuldigd van medeplichtigheid. Hij zou onder meer voor de nodige visa hebben gezorgd. De arrestatie van Zeynal Sarhadi in Zwitseriand en diens uitlevering aan Frankrijk in 1992 zette de betrekkingen tussen Teheran en Parijs onder druk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.