+ Meer informatie

„VS hield coup Iraakse leger tegen

Rapport van senator onthult terugdeinzen voor rebellenopstand

3 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Het Iraakse leger heeft in maart afgezien van massale desertie en een mogelijke staatsgreep wegens gebrek aan steun uit de Verenigde Staten. Dat staat in een rapport van Pfeter Galbraith, een hoge adviseur van senator Claiborne Pell, de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen.

Op het toppunt van de opstand in Irak, begin maart, hebben Iraakse legerofficieren volgens Galbraith contact gezocht met een Iraakse ballingengroep en samenwerking aangeboden. De officieren zeiden dat ze bereid waren met groot materieel over te lopen naar de Koerdische en shi'itische rebellen, maar ze wilden eerst de garantie dat de aanstichters van de opstand de steun van de VS zouden hebben. De Iraakse militairen probeerden tot overeenstemming te komen met het Gezamenlijk Actiecomité, een alliantie van Koerden, soennieten, shi'ieten en andere Iraakse dissidenten in Beiroet, zo schrijft Galbraith.

De adviseur van Peil zegt dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken diverse keren geweigerd heeft om met het Gezamenlijk Actiecomité te praten, een beleid dat in 1988 is vastgesteld. De Amerikaanse regering ziet de Iraakse oppositie volgens het rapport nog steeds als een „karikatuur" en wilde in maart geen werk maken van het aanbod van de Iraakse militairen uit vrees dat de Koerden en shi'ieten een eigen staat willen stichten. Galbraith, geen onbekende in Koerdische kringen, was eind maart in Noord-Irak en aan de Iraaks-Koeweitse grens. Hij had gesprekken met Iraakse oppositieleiders in Damascus. Frankfort, Parijs en Washington. Galbraith sprak onder meer met rebellenleider Jalal Talabani. In zijn rapport heeft hij het echter over anonieme Koerdische en Arabische leiders.

Antwoord komt nog

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft de afgelopen weken geweigerd in te gaan op berichten over een mislukte coup in Irak. Een functionaris van het ministerie zei gisteren dat het weerwoord pas komt op de hoorzittingen die het Congres in de toekomst over de Golfpolitiek van president George Bush zal beleggen. Tijdens de Golfoorlog riep Bush het Iraakse volk meermalen op in opstand te komen tegen machthebber Saddam Hoessein, maar de Amerikaanse regering zou hebben vastgesteld dat alleen een militaire coup in Irak kans van slagen zou hebben. Volgens bronnen bij inlichtingendiensten machtigde Bush de CIA om Iraakse dissidente groeperingen te steunen.

De opstelling van de Amerikaanse regering heeft de Iraakse müitairen die massaal de zijde van het volk wilden kiezen op het beslissende moment weerhouden, zo concludeert Galbraith.

The Commanders

President Bush reageerde gisteren bits op het boek „The Commanders" van journalist Bob Woodward, die beweert dat stafchef generaal Colin Powell vlak na de Iraakse invasie van Koeweit bij 'de president op terughoudendheid heeft aangedrongen. Bush zei dat hij het boek nog niet gelezen heeft, maar dat sommige incidenten die er in beschreven staan niet waar zijn. Woodward zegt dat Powell schrok toen Bush op 5 augustus, drie dagen na de Iraakse inval, duidelijk maakte dat de VS militair zouden gaan ingrijpen. Powell zou zich hebben gestoord aan het optreden van Bush, die de politiek uitzette zonder het advies van de Nationale Veiligheidsraad te hebben gehoord, waarin de stafchef zitting heeft. Woodward, die in de jaren zeventig bekend werd door zijn Watergateonthullingen in de Washington Post, zegt daarnaast dat Powell heeft aangedrongen op een nietmilitaire indammingspolitiek van Irak, voordat Bush in oktober besloot het Amerikaanse troepenaantal in de Golf te verdubbelen. Die strategie zou mogelijk pas binnen een paar jaar resultaat hebben gehad. Volgens Woodward heeft Bush gezegd dat hij daar politiek gezien niet de tijd voor had.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.