+ Meer informatie

GEWOON JEZUS

3 minuten leestijd

Sinds uitgeverij Van Wijnen de werken van Tom Wright is gaan publiceren in onze taal, is zijn ster als exegeet ook hier gestaag rijzende. Wright, voorheen anglicaans bisschop te Durham is nieuwtestamenticus aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Eind oktober 2014 trok hij volle zalen in ons land in een week vol lezingen, gesprek en discussies. Er staat een indrukwekkende reeks publicaties op zijn naam.

Dit boek ‘Gewoon Jezus’ staat in een traditie van een zowat oneindig lange reeks boeken over wie Jezus was, wat Hij kwam doen en wat zijn betekenis is voor nu. Is het dan echt mogelijk om, zoals de ondertitel van Wrights boek stelt, een nieuwe visie op Jezus te geven? Nu, dat is wel wat teveel gezegd. Zeker tegen het decor van de orthodox-gereformeerde exegese Nieuwe Testament zoals die in Nederland al decennialang bedreven wordt. Ik noem hier alleen maar de klassieker ‘De Komst van het Koninkrijk’ van dr. Herman Ridderbos, die op zijn beurt nadrukkelijk in de sporen van zijn vader dr. J. Ridderbos ging. Deze trok in ‘Predikende het Evangelie des Koninkrijks’ (1911!) al lijnen die overeenkomen met lijnen die Wright trekt. Wright schrijft duidelijk vanuit een ander kerkelijk klimaat. Daar stuit hij enerzijds op vrijzinnige visies op Jezus, anderzijds op een type orthodoxie dat leert dat een bovennatuurlijk wezen neerdaalt om de verborgen waarheid te openbaren, buitengewone wonderen te doen om zijn goddelijkheid te bewijzen, een verlossende dood te sterven en onmiddellijk daarna terug te gaan naar de hemel om anderen in staat te stellen daar ook te komen. Tegen deze beide fronten schrijft Wright dit boek. Maar ik vraag mij af of het tweede front, dat van een orthodoxie van geschetst type, in ons land zo voorkomt, dus met de idee dat deze wereld voor Jezus niet ter zake deed en de enige vraag die telt zou zijn: hoe kom ik in de hemel? Toch is ‘Gewoon Jezus’ een boek van formaat dat ik graag aanbeveel. Wat is de verdienste ervan ?

Bij mijn weten is er geen vergelijkbaar werk in het Nederlands, van orthodoxe signatuur, dat op zo’n overzichtelijke wijze in relatief korte trekken een ‘Leven van Jezus’ geeft, en dat in een pakkende schrijfstijl.

Heel knap weet Wright de historische achtergronden aan te geven, waartegen wij de komst van Jezus moeten zien, zowel de algemeen politieke situatie onder het romeinse regime als ook de gistende joodse wereld met zijn messiaanse verlangens. Juist in die tumultueuze periode uit de geschiedenis blijkt de tijd gekomen, dat alleen God Koning moet zijn. In Jezus lopen talloze lijnen vanuit het Oude Testament samen: in en door Hem worden een nieuwe exodus gerealiseerd, verschijnt een nieuwe David, een nieuwe tempel, hemel en aarde ontmoeten elkaar als nooit tevoren. Aangegeven wordt hoe profetieën uit Jesaja, Daniël en Zacharia in Jezus vervuld worden. Aan de betekenis van lijden en sterven, opstanding en hemelvaart word uitvoerig aandacht gegeven. Mooi vind ik tenslotte dat het laatste deel van het boek handelt over Jezus’ doorwerken in het hier en nu. Het maakt heel indringend duidelijk hoe de wereld nog steeds vervuld is van Zijn tegenwoordigheid.

n.a.v. Tom Wright, Gewoon Jezus. Een nieuwe visie op wie hij was, wat hij deed en waarom hij ertoe doet. Uitgeverij Van Wijnen, Franeker 2013, 271 blz., € 24,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.