+ Meer informatie

Beregoedf

2 minuten leestijd

Speelgoedrages zijn niet alleen iets van de decembermaand, want al lang kan men beleven dat speelgoedberen in alle maten en prijzen over de toonbank draven, en heus niet alleen die panda's van het Wereld Natuurfonds. Bijenkorf-beren riepen zelfs de hulp van de rechter in om namaak te bestraffen. Er is nu ook een luxe uitgevoerd tijdschrift voor liefhebbers van speelgoedberen, en op veilingen brengen oude lappenberen grote bedragen op. Dat alles is erg, maar nog tot daar aan toe. Moet nu ook de literatuur aan zo'n berenrage meedoen ? Het lijkt erop, want uitg. Novella in Amersfoort kwam zojuist met de bloemlezing "Beregoed!", zijnde volgens hen "De mooiste verhalen en gedichten over beren".

Dat in die pocket (127 blz., 14,90 gld.) Kees Stip en Annie M. G. Schmidt een plaats krijgen ligt wel voor de hand. Maar dat dè tot literatuur verheven enige echte beer en heer OUie B. Bommel van Marten Toonder buiten het boekje blijft, lijkt me een misser. Wie er wèl in staan? Karel Eykman, Midas Dekkers, Eelke de Jong & Hans Sleutelaar ("Waarom de beer een korte staart heeft"), Jules de Corte, Judith Herzberg, Willem Wilmink en anderen, met ernst èn luim. Stip rijmt: „Te Breukelen bezat een beer/ een muts voor guur augustusweer./ En dat dit tot zijn eigen schande/ een muts was met familiebanden,/ dat mocht die beer uit Breukelen/ de beremuts niet kreukelen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.