+ Meer informatie

'Schiphol' belangrijk bij Statenverkiezingen

Enquête in Hoofddorp en Zwanenburg

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Voor de inwoners van de Haarlemmermeer zullen bij de komende Statenverkiezingen de beslissingen over de uitbreidingsplannen van Schiphol een belangrijke rol spelen. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden in Hoofddorp en Zwanenburg.

Ruim 44 procent van de Zwanenburgers laat het stemgedrag op 6 maart afhangen van de beslissingen over de uitbreidingen van Schiphol, zoals die staan in het Plan van Aanpak. In Hoofddorp zegt 32 procent van de ondervraagden dat zij bij de verkiezingen het Plan van Aanpak zal laten meewegen.

De inwoners van de Haarlemmermeer blijken weinig vertrouwen te hebben in de besluitvorming rond de uitbreiding van de luchthaven. Twee derde van Zwanenburgers zegt niet te geloven dat de inspraak invloed heeft gehad over de besluiten rond het Plan van Aanpak Schiphol. In Hoofddorp ligt dit percentage boven de 50. Uit de enquête blijkt dat de inwoners het gevoel hebben dat economische belangen van Schiphol de doorslag hebben gegeven.

Opvallend is dat ruim 1 op de 7 inwoners van Zwanenburg en Hoofddorp nog nooit van het Plan van Aanpak heeft gehoord. Slechts 20 procent zegt goed of zeer goed op de hoogte te zijn van de maatregelen in het plan.

Begrip

De inwoners van Hoofddorp hebben overigens meer begrip voor de groei van de luchthaven dan die van Zwanenburg. Van de Hoofddorpers vindt 60 procent het goed dat Schiphol uitgroeit tot een van de vijf grootste luchthavens in Europa. In Zwanenburg (waar men ook meer geluidsoverlast heeft) is maar 38 procent voor uitbreiding.

Uit de enquête blijkt dat slechts 20 procent van de inwoners van het gebied meent dat voldoende onderzoek naar de milieu-effecten is gedaan. Een grote meerderheid (circa 70 procent) vindt dat milieubelangen zwaarder moeten wegen dan de economische.

Ongeveer 60 procent van de inwoners van Zwanenburg vindt dat wonen in de buurt van Schiphol slecht is voor de gezondheid. De inwoners van Hoofddorp kijken daar iets positiever tegen aan. Daar vindt 40 procent dat wonen bij de luchthaven de gezondheid schaadt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.