+ Meer informatie

Nazareth, de woonplaats van de HEERE Jezus

3 minuten leestijd

Nazareth is een 400 meter boven de zeespiegel gelegen stad op een van de heuvels van Galilea. Vanaf deze heuvel heeft men een schitterend uitzicht over het omringende gebied. In het zuiden strekt de vlakte van Jizreël zich uit met daarachter de heuvels van Samaria. In het oosten ziet men de berg Tabor en in het westen het Karmelgebergte. In deze stad hebben tal van de in de evangeliën genoemde gebeurtenissen plaatsgevonden. Hier leefden Jozef en Maria en werd de geboorte aangekondigd. Hier woonde Jezus tot zijn dertigste jaar: „En daar gekomen zijnde, nam hij (Jozef) zijn woonplaats in de stad, genaamd Nazareth; opdat vervuld zou worden, wat door de profeten gezegd is, dat Hij Nazarener zal geheten worden" (Matt. 2:21-23). Hier ging Jezus iedere sabbat naar de synagoge: „En Hij kwam te Nazareth, daar Hij opgevoed was, en ging, naar Zijn gewoonte, op den dag des sabbats in de synagoge" (Luc. 4:16). Hier bleek ook dat zijn eigen stadgenoten niets van zijn leer moesten hebben: „En opstaande, wierpen zij Hem uit, buiten de stad, en leidden Hem op den top des bergs, op denwelken hun stad gebouwd was, om Hem van de steilte af te werpen" (Luc. 4:29).

Kerken
Hoewel het huidige Nazareth lager op de heuvel ligt dan het Nazareth uit de dagen van Jezus, worden toch de plaatsen aangewezen waar deze gebeurtenissen zouden hebben plaatsgevonden en zijn daar "kerken en aanverwante heiligdommen" op gebouwd: de Mariabron, de Kerk van Gabriël, de GrieksOrthodoxe Kerk van de Maria Boodschap, de Rooms-Katholieke Kerk van de Maria Boodschap, de Kerk van Jozef (boven zijn vermeende werkplaats) en het Convent van Maria's Vrees. Hoewel in de evangeliën slechts sprake is van "een hoge berg" wordt de berg Tabor aangewezen als de berg der Verheerlijking en is hier de Basiliek van de Transfiguratie gebouwd. Vlak bij Nazareth liggen ook de dorpjes Naïn, waar Jezus de dode zoon van een weduwe tot leven opwekte (Luc. 7:11-17) en Kfar-Kana, de plaats waar Jezus water in wijn veranderde (Joh. 2:7), waar uiteraard weer kerken gebouwd zijn die aan deze gebeurtenissen herinneren.
In de tijd dat Roberts Nazareth bezocht (midden vorige eeuw) was het slechts een klein Galilees dorp. Het is nu een stad van 40.000 inwoners, van wie de meesten christen-Arabier zijn.

Moskee
Boven op de heuvel ligt nu Nazareth Illit, een in 1957 gestichte immigrantenwijk die voornamelijk door Joden bewoond wordt. Hoewel het oude Nazareth al vanaf de vierde eeuw door christenen werd bewoond, blijkt uit de litho van Roberts duidelijk de dominantie van de islam: De minaret van de moskee beheerst het stadsbeeld; christelijke kerken mochten een bepaalde hoogte niet te boven gaan. Naast Jeruzalem was Nazareth het belangrijkste christelijke bedevaartcentrum en in de tijd van de kruisvaarders was het een van de belangrijkste steden van het Heilige land. Niet ver van Nazareth liggen de "Horens van Chittien", twee afgeknotte heuvels, waarbij in 1187 de laatste beslissende slag tussen de kruisvaarders en de Mamelukken onder Saladin plaatsvond. Het betekende het einde van het koninkrijk Galilea. Nazareth werd na de slag door de Arabieren volledig verwoest en pas in de zeventiende eeuw werd het aan christenen weer toegestaan in Nazareth te wonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.