+ Meer informatie

Libanese christenen willen nu gesprek

„Om de crisis voor altijd op te lossen''

3 minuten leestijd

BEIROET — Na de christelijke leider en ex-president Chamilla Chamoun maandag heeft de commandant van de christelijke falangistische militie, Bechir Gemayel, dinsdag ook laten doorschemeren dat hij open overleg met de Syriërs wil.

Chamoun had verklaard overleg te willen om de Libanese crisis eens en voor altijd op te lossen. Dinsdag was het rustig in Beiroet en was vrijwel een einde gekomen aan de strijd van de afelopen dertien dagen tussen de militie en de Syrische vredestroepen. Deze hebben intussen de aanvoerlijnen van de militie naar de stad Zahle vrijwel geheel afgesloten en kunnen, wanneer zij maar willen, de christelijke posities bestormen.

Geen vredesmacht
Gemayel zei in een interview met het falangistische radiostation in Libanon, dat "wij in deze fase van een oplossing zijn gekomen" en "dat als wij ons doel door middel van onderhandelingen, dialoog of begrip kunnen bereiken, dan moet dat maar". Hij voegde eraan toe wel op gelijk niveau te willen praten, maar noemde de Syriërs in tegenstelling tot Chamoun niet expliciet. Wel zei hij, dat de strijd met de Syriërs was „opgedrongen" aan de falangisten. ,,Wij respecteren de Syriërs en vragen hun ons ook te respecteren", zo zei hij. Gemayel zei een N-macht in Libanon niet te zien zitten. "Kijk naar het zuiden, is dit daar een succes geweest?", zo zei hij. Syrië heeft alreeds verklaard geen VN-troepen in het noorden te willen hebben. Over de algemene situatie in Libanon zei Gemayel in het interview, dat "wij na de onafhankelijkheid niet politiek rijp zijn geworden". Wij hebben geen staat opgebouwd en daarvoor moeten wij nu de prijs betalen."

Israëlische wapens
Israël heeft wapens en ander militair materieel aan christelijke strijders in Noord-Libanon verstrekt voor hun strijd tegen de Syriërs. Dit hebben militaire kringen in Tel Aviv dinsdag meegedeeld. "Israël steunt de christenen door hun de middelen en het materieel voor de strijd te geven. Dat geldt vooral voor het zuiden van Libanon maar ook, zij het in mindere mate, voor het noorden, aldus deze kringen die weigerden met name genoemd te worden. Zij sprakenvecher tegen dat Israël militaire adviseurs in Libanon had. Het was voor het eerst dat Israëliërs toegaven dat zij de christenen in Noord-Libanon bewapenen.

Frans plan opgeschort
Frankrijk heeft tijdelijk zijn initiatief voor vorming van een nieuwe VNvredesmacht in Libanon terzijde geschoven, maar het heeft dit niet opgefeven. Dit hebben functionarissen van iet Franse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag meegedeeld.

Gesteld tegenover Syrisch en Arabisch verzet tegen de voorgestelde vredesmacht wijzigde de Franse regering haar plannen en deed zij een beroep op VN-secretaris-generaal Kurt Waldheim een speciale afgezant naar Beiroet te zenden om doelmatige actie te ondernemen voor een blijvend bestand in het land.

„De eerste prioriteit van de Franse regering in Libanon is het bestand te consolideren dat stoelt op het gezag van de Libanese president, Elias Sarkis, en zijn regering, en de macht van het Libanese leger te schragen", aldus een hoge functionaris.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.