+ Meer informatie

Indiase goeroe gaat zwijgend communiceren

1 minuut leestijd

POONA — De Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh zal vanaf 1 mei niet meer met zijn „Sanyassins (discipelen) spreken en slechts „in stilte en van hart tot hart" met hen communiceren. Dit heeft het persbureau van zijn Ashram in de Indiase stad Poona bekendgemaakt.

In een verklaring die als „historisch" omschreven wordt, zegt het persbureau dat Bhagwan (god) Shree Rajneesh „de laatste fase van zijn arbeid" is ingegaan. De goeroe noemt zijn „spreken in en door stilte" de „taal van de existentie".

Volgens het persbureau heeft Bhagwan Shree Rajneesh in de afgelopen jaren steeds meer „zoekende geesten" uit West-Europa en de VS naar zijn Ash,ram in Poona gelokt.

Zonder ook maar enige wrezenlijke overeenkomst te suggeren, kan gesteld worden dat ook de grote westerse mystici uit de late middeleeuwen (Ekkehart, Huusbroec, Tauler en Suso) en de zestiende eeuw (Johannes van het Kruis en Teres Teresa van Avila) hun „unio mystica" (versmelting van de ziel met god, godservaring) volgens hun eigen zeggen zelfs niet bij benadering in taal hebben kunnen weergeven.

Ook in Nederland heeft Bhagwan Shree Rajneesh volgelingen. Een van de bekendste is de psychiater Jan Foudraine, auteur van „Wie is van hout?", een boek dat in psychiatrische kringen veel opzien baarde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.