+ Meer informatie

Crocker gematigd over Zuid-Afrika

..Van koerswijziging geen sprake

2 minuten leestijd

MAPUTO — De Amerikaanse presidentsadviseur voor Afrikaanse aangelegenheden, Chester Crocker, heeft maandag bij zijn aankomst in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo ontkend, dat de koers van het Amerikaanse beleid is verlegd ten gunste van Zuid-Afrika.

„Het gaat niet om de steun aan de een of de ander," zei Reagans kandidaat voor het onderministerschap van buitenlandse zaken, belast met AJfrikaanse aangelegenheden. Crocker maakt momenteel een reis langs tien Afrikaanse landen en bezocht eerder Kenia, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Terwijl het beleid van de nieuwe Amerikaanse regering er hoofdzakelijk op gericht is de Amerikaanse belangen in de wereld te beschermen, heeft Crocker tot taak een benadering te formuleren, die de Amerikaanse belangen in zwart Afrika zal houden met die, welke zij in Zuid-Afrika heeft.

Sfeer verbeterd

De sfeer voor Crockers besprekingen werd aanmerkelijk verbeterd door de onthulling eerder op de dag, dat de Mozambikaanse autoriteiten twee Amerikanen hebben vrijgelaten, die vorige maand op verdenking van spio- ' nage waren aangehouden. , Tot dusverre heeft Crocker zich van controversiële uitspraken onthouden en een middenweg bewandeld tussen Zuid-Afrika en zwart Afrika. Op een vraag of president Reagan, die gezegd heeft dat zijn regering hard zal optreden tegen het internationale terrorisme, het African National Congress als een terreurorganisatie beschouwt, antwoordde Crocker: „Ik geloof dat het in het algemeen niet zinvol is, etiketten op te plakken." Het ANC, dat de blanke minderheidsregering in ZuidAfrika omver wil werpen en in dat land verboden is, vindt onderdak in Mozambique. De Mozambikanen beschouwen leden van het ANC als vluchtelingen, terwijl Zuid-Afrika volhoudt dat het terroristen zijn.

Crocker zal Loeanda, de hoofdstad van Angola, op 17 april aandoen, na bezoeken aan Zuid-Afrika en Botswana. Vervolgens reist hij naar Zaïre en Nigeria, alvorens op de terugweg naar Washington een tussenlanding te maken in Londen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.