+ Meer informatie

Geen hoger beroep in asielprocedure

Instroom neemt nog steeds sterk toe

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Hirscli Ballin (Justitie) weigert voorlopig tegemoet te komen aan de wens van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer om asielzoekers, van wie de aanvraag om een verblijfsvergunning door een recliter is afgewezen, een mogelyklieid van hoger beroep te bieden. De bewindsman is wel bereid in speciale gevallen af te zien van de heffing van de 50 gulden aan leges, die asielzoekers bij de start van een procedure moeten betalen.

Dit zei de bewindsman gisteren in de Tweede Kamer op de tweede dag van de behandeling van het kabinetsvoorstel tot aanscherping van de Vreemdelingenwet. Naast de PvdAfractie zijn ook de fracties van D66 en GroenLinks voor handhaving van de^ beroepsmogelijkheid. PvdA-woord-' voerder Van Traa zei gisteren met de wet te zullen instemmen, als Hirsch Ballin en zijn staatssecretaris Kosto zouden toezeggen dat ze nog dit jaar met een aanvullend voorstel komen, waardoor alsnog een beroepsmogelijkheid in de wet zou worden opgenomen.

Hirsch Ballin zei over dit verzoek van Van Traa te willen nadenken. Hij beloofde gisteravond hierop volgende week terug te komen, als het debat in de Kamer over dit wetsvoorstel wordt afgerond. Ook de andere fracties hebben wel enige moeite met het ontbreken van een beroepsmogelijkheid. Daarom was CDA-woordvoerder Krajenbrink blij met de toegezegging van Hirsch BalUn aan Van Traa.

fOnbeleefd'

Krajenbrink vond het van zijn PvdA-collega „onbeleefd" om van de minister te vragen het aanvullend voorstel nog dit jaar in te dienen. Als de beroepsmogelijkheid er niet komt, kunnen asielzoekers van wie de aanvraag om een verblijfsvergunning is afgewezen in de toekomst nog maar bij één instantie terecht: de Vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Haag.

De stroom asielzoekers naar ons land houdt aan. Staatssecretaris Kosto zei gisteren in de Kamer dat in augustus 4069 mensen asiel hebben aangevraagd. In augustus vorig jaar waren dat er 1215. Op dit moment, zo zei Kosto, ,4comen er dagelijks tussen de 100 en 150 asielzoekers bij". Daarom is volgens hem de nieuwe Vreemdelingenwet nodig.

Het totale aantal asielverzoeken in de eerste acht maanden van dit jaar is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: 20.256 in 1993 tegenover 10.383 in 1992. De asielzoekers komen vooral uit Somalië en Bosnië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.