+ Meer informatie

"Het Licht des Levens": Pollard minder straffen

1 minuut leestijd

ALPHEN A/D RIJN (IDEA) Strafvermindering voor de 'Israëlische spion' Jonathan Pollard in de VS. Dat wil de Alphense baptistenpredikant ds. H. G. Koekkoek met zijn stichting Het Licht des Levens bereiken. Pollard is in 1985 tot levenslang veroordeeld. Als officier bij de Amerikaanse marine-inlichtingsdienst tipte hij Israël over de produktle van chemische strijdgassen door Irak.

Deze inlichtingen leidden ertoe dat Israël tijdens de Golfoorlog tussen Irak en de geallieerden tijdig kon beschikken over gasmaskers die tegen het Iraakse gifgas bestand waren. De regering-Reagan hield destijds de gegevens over het gifgas geheim, omdat zij Irak steunde in de oorlog tegen Iran. Israël werd ook niet over het bestaan van de gifgassen ingelicht, ondanks een overeenkomst uit 1983 waarin staat dat deze geheime gegevens zouden worden uitgewisseld.

Ds. Koekkoek wil dat Pollard eerherstel krijgt. Hij ziet hem als „een instrument in de hand van de Almachtige", die ervoor zou hebben gezorgd dat in de Golfoorlog de inwoners van Israël „op tijd" hun gasmaskers kregen. Naast Het Licht des Levens zetten ook diverse organisaties in de VS en Canada en een lobby binnen de Israëlische regering zich in voor Pollard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.