+ Meer informatie

Wapenembargo tegen Joegoslavië bepleit

Bestand geschonden; bombardementen

2 minuten leestijd

NEW YORK/ZAGREB (ANP/AP) - Terwijl intussen het laatste bestand in Joegoslavië werd geschonden, heeft minister Van den Broek gisteren in de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York gepleit voor een internationaal wapenembargo tegen Joegoslavië.

De twaalf EG-landen hebben, toen zijzelf enkele weken geleden tot een wapenembargo besloten, andere landen opgeroepen hun voorbeeld te volgen. Gezien de voortdurende schendingen van de wapenstilstandsakkoorden menen de Twaalf thans dat een door de Veiligheidsraad gevorderd, een voor alle bij de VN aangesloten landen bindend, wapenembargo nodig is om de vrede te herstellen.

Sprekend als voorzitter van de EGministerraad verklaarde minister Van dert Broek dat de bemiddeling van de Twaalf niet is gericht op „het kunstmatig in stand houden van een eenheid die niet langer meer bestaat". Het volk van Joegoslavië moet zelf zijn toekomst bepalen.

De minister sprak niet over de maatregelen die de regering-Tudjman, toen Kroatië zich van Joegoslavië begon los te maken, tegen de Servische minderheid wilde nemen, of over de positie van de Albaniërs in Servië. Maar hij verklaarde wel dat de besprekingen moeten worden gevoerd met eerbiediging van zowel het recht op zelfbeschikking als van „de legitime zorg over volledige bescherming van de rechten van minderheden, de eerste plicht van elke verantwoordelijke regering". len ook een initiatief ontplooien voor het benoemen van een hoge VNfunctionaris, mogelijk een plaatsvervangend secretaris-generaal, om noodhulp te coördineren, en het vormen van een noodhulpfonds.

Luchtaanvallen

Salvo's door oorlogsschepen, luchtaanvallen en artilleriebeschietingen hebben gisteren het laatste bestand in Kroatië aan zijn einde geholpen. Gevechtshandelingen werden gemeld bij Split aan de Adriatische kust, in centraal Kroatië, in Vinkovci in het oosten van Kroatië, en in het nabijgelegen Vukovar en Tovarnik.

Volgens het Kroatische ministerie van defensie ondernam de federale luchtmacht gistermorgen zware bombardementen op Vinkovci, gelegen aan de Donau langs de grens met Servië. Hierbij zouden drie doden zijn gevallen. Ook zou een gecombineerde tank- en infanterie-aanval op de stad zijn ingezet en zou het federale leger pogingen ondernemen de verbindingen met het nabijgelegen Vukovar te verbreken. Het ministerie zei dat ook Vukovar was aangevallen. Radio Belgrado berichtte over hevige gevechten in Vukovar, waar veel doden en gewonden zouden zijn gevallen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.