+ Meer informatie

Miniwoudreusje

2 minuten leestijd

Een bekend gezegde luidt: boompje groot, plantertje dood. Ook deze regel, zo kun je de spreuk toch wel typeren, wordt bevestigd door de uitzondering. Een bonsaiboompje wordt namelijk niet groot.

Een goede bonsai is een stoere, verweerde boom met vruchten en takken, maar dan in zakformaat. De tijd die zo'n bonsai er over doet om er als miniwoudreusje uit te zien, is echter even lang als die van zijn soortgenoot met gewone afmetingen. De kunst om bonsai te kweken is afkomstig uit het Verre' Oosten. Oorspronkelijk werden de miniboompjes buiten gekweekt. De laatste jaren worden ze echter steeds meer in huis gehaald. Niet alle boomsoorten zijn daarvoor geschikt. Welke wel het kamerklimaat kunnen verdragen, is te lezen in het boek "Kamerbonsai" van Chye Hoek Tan.

Nadat de schrijver heeft uitgelegd wat bonsai is -er zijn maar liefst 24 verschillende stijlen waarnaar men de boom kan laten groeien-, gaat hij in op de praktische kant van het opkweken. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat een boompje al min of meer is 'voorgevormd' door de kweker waar hij wordt gekocht.

Chye Tan behandelt eerst de algemene zaken als licht, vochtigheid en bemesting. De specifieke bonsai-behandeling komt vervolgens aan bod. Ook wordt in kort bestek behandeld welke ziekten en plagen de bonsai kunnen belagen.

De laatste zestig bladzijden tonen een groot aantal kleurenfoto's van diverse soorten bonsaiboompjes. Daarbij wordt uitgelegd welke soort het is, hoeveel lucht, water en mest de plant nodig heeft en meer van dergelijke gegevens.

Al met al is het een waardevol boek voor de bonsailiefhebber. N.a.v. "Kamerbonsai, praktische informatie over het verzorgen van bonsai voor de kamer", door Chye Hok Tan; uit. Zomer & Keuning, Ede, 1989; gebonden, 96 blz.. Heidi van Deelen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.