+ Meer informatie

Angst voor geelzucht in Rotterdam

1 minuut leestijd

ROTTERDAM — Het loopt storm bij de Rotterdamse GG en GD na een oproep van de dienst vrijdag aan bewoners van het Rotterdamse Scheepvaartkwartier hun ontlasting te laten onderzoeken.

Volgens een woordvoerder heeft de geneeskundige dienst inmiddels al honderd buizen uitstaan waarin bewoners thuis hun ontlasting kunnen deponeren. Dit aantal loopt echter met het uur op.

Het laboratorium van de GG en GD kan volgens een woordvoerder doorgaans 25 buizen per dag onderzoeken. Een gedeelte van de buizen is rondgedeeld onder het keukenpersoneel van de restaurants en hotels in de wijk. Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om al gevallen van geelzucht te constateren. De dienst heeft bewoners geadviseerd om terug te komen wanneer zij vier tot zes weken na de bewuste datum geel gaan zien.

Die bewuste datum was 24 maart. Toen maakte de Rotterdamse drinkwaterleiding DWL bekend dat vermoedelijk door een fout bij het bunkeren van water door Franse marineschepen met faecesbacteriën verontreinigd water in het leidingnet van het Rotterdamse scheepvaartkwartier was terecht gekomen. Bij de DWL liep het aantal klachten over diarree en hoofdpijn vervolgens al snel op tot 450. Bij de GG en GD meldden zich daarna ongeveer 330 mensen die ziek waren of ziek waren geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.