+ Meer informatie

Overal hennep

"Handel in wiet woekert maar voort"

8 minuten leestijd

De wietteelt tiert welig. Als paddestoelen schieten hennepkwekerijen uit de grond. Dat bleek deze week uit een rapport van minister Donner van Justitie. Het provisorische bloembakje met een paar zielige stekjes op zolder maakt steeds vaker plaats voor de computergestuurde plantage. Hier worden vele duizenden euro's criminele softdrugswinsten geboekt. "Deze handel woekert maar voort."

Bert Lankester heeft hennepkwekerijen in talloze soorten en maten gezien, maar hij stond perplex toen hij nog niet zo lang geleden in Rotterdam een ingenieus verscholen plantage bekeek. "De volledig computergestuurde hennepkwekerij bevond zich onder een bedrijfspand. Die kelder was alleen met een goederenlift te bereiken. Er hoefde nauwelijks iemand aan te pas te komen. Alleen voor de oogst, als de toppen rijp waren, ging iemand de kelder in."

Lankester werkt bij het in Pernis gevestigde bedrijf Ecoloss. Dat is gespecialiseerd in de bestrijding van milieu-incidenten. Voor justitie in Rotterdam-Rijnmond ontmantelt de firma jaarlijks honderden hennepkwekerijen.

Te rooskleurig

De illegale wietteelt ging afgelopen jaren met sprongen omhoog, zo blijkt uit het rapport "De Nederlandse drugsmarkt" dat minister Donner van Justit ie deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Nam de politie in 1991 nog geen 100.000 hennepplanten in beslag, in 2002 ging het om meer dan 7,3 miljoen stuks.

Officiële cijfers geven een te rooskleurig beeld, meldt het rapport. Zo zijn in de periode 1996-2002 geen 7500, maar bijna 11.000 hennepkwekerijen opgerold. Volgens een ruwe schatting opereren in ons land 11.000 tot 22.000 hennepkwekers, verantwoordelijk voor de productie van tussen de 70 en 100 ton cannabis. Het blijft giswerk. Wiettelers bazuinen hun illegale praktijken doorgaans niet rond.

Zonneklaar is dat de wietproductie steeds professioneler wordt. Henneptelers maken gebruik van moderne apparatuur om te planten te belichten en van vloeistof te voorzien. Ook worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Vervuilde lucht

Bert Lankester, voorheen 28 jaar werkzaam bij de politie, kan de conclusies van het rapport alleen maar onderstrepen. "In de regio Rotterdam is de laatste jaren een heel duidelijke stijging van het aantal hennepplantages. In 2001 ontmantelden we ongeveer 200 wietkwekerijen, vorig jaar waren dat er 300."

Professionalisering van de teelt, aldus Lankester, is onder meer op het conto te schrijven van de zogeheten growshops, die spullen voor hennepkweek leveren. "Die shops hebben werkelijk alles voor de wietteelt voorhanden. Ze bieden speciale lampen, bevloeiingsapparatuur, armaturen, transformatoren, thermometers, hygrometers om de zuurgraad te meten, afzuiginstallaties, koolstoffilters om vervuilde lucht te filteren en meer van dat soort zaken. Die spullen kun je weliswaar ook voor andere doeleinden gebruiken, maar de mensen in de growshops zijn van harte bereid om henneptelers op weg te helpen."

Stofzuiger

Bij de ontmanteling van hennepkwekerijen komt Lankester staaltjes van vernuft tegen. Wat te denken van wietteelt volgens een "snelkookpanidee. Mensen maakten gebruik van een metalen vat met een doorsnee van 1,5 meter. In het vat zaten eierrekken, waarin de planten werden geplaatst. In het deksel van het vat zat een 1000-wattlamp met een koelinstallatie. Door dit mechanisme groeiden de planten stukken sneller, maar werd het gifgehalte overigens ook veel hoger."

Opsporingsinstanties moeten oppassen dat ze zich niet in de luren laten leggen door henneptelers, stelt Lankester, die politiemensen in opleiding op dit terrein bijspijkert. "Ik heb meegemaakt dat henneptelers kostbare restproducten met een stofzuiger opzogen. De stofzakken deden ze dan in een vuilniszak. Dan lijkt het alsof dat spul niks waard is. Een ander voorbeeld. Twee jaar geleden trof ik op een wietplantage een op oliedruk werkende hasjpers aan. Dat apparaat perst drugs tot plakken. Als je dat niet weet, kun je al gauw gaan denken: Wat ligt daar voor een hoop schroot?"

Schuurtjes

Hennepkwekerijen zijn "overal" te vinden, weet Anne Geelof, woordvoerder van de Rotterdamse politie. "In kelders, in kamers in woningen, in schuurtjes, bedrijfspanden, en noem maar op." Afgelopen week viel de politie een woonwagenkamp in Rotterdam-Zuid binnen. Bij een vorige actie, in april dit jaar, werden 34 hennepkwekerijen in en rond het kamp ontmanteld.

Kleine telers, die er bijvoorbeeld een paar honderd planten op nahouden, hebben nogal eens afspraken met coffeeshops, geeft Geelof aan. Zo verdienen ze een aardige duit bij. In de professionele hennepteelt gaan vele tienduizenden euro's om. Mensen die een handvol plantjes voor eigen gebruik telen, laat de politie ongemoeid. Bij grotere aantallen wordt er ingegrepen. "Dan ontstaat er handel."

Ook Geelof signaleert dat de hennepteelt steeds grotere vormen aanneemt. "De laatste jaren stuiten we vaker op locaties met meer dan 5000 planten. Die kwekerijen bevonden zich bijvoorbeeld op bedrijventerrein Spaanse Polder of in loodsen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee."

Fraude

Wiettelers lopen vaak tegen de lamp vanwege wateroverlast. Dan verloopt de bevochtiging van de planten niet helemaal goed en gaat het regenen bij de onderburen. Verder kan stank de hennepkweker verraden. Ook is er vaak sprake van gerommel met elektriciteit. Dat kan leiden tot kortsluiting en brand.

Ongeveer 90 procent van de fraude met stroom in Nederland is toe te schrijven aan hennepkwekers. De energiebranche kampt jaarlijks met een kostenpost van naar schatting 100 miljoen euro, weet Ron Martijn. Hij is teamleider buitendienst van de afdeling energiediefstal bij Nuon. De dienst kent jaarlijks zo'n 1500 gevallen van stroomfraude.

Vaak leggen wiettelers een illegale stroomaftakking aan. "Een standaardaansluiting thuis heeft één of een paar zekeringen van 25 tot 35 Ampère. Voor de belichting van tientallen wietplanten is meer stroom nodig."

Levensgevaarlijk

Doorgaans stappen mensen van het energiebedrijf samen met de politie op een wietplantage af. Afgelopen donderdag nog haakten mensen van Nuon in Hoorn aan bij een politie-inval op een woonwagenkamp in Hoorn.

Niet zelden treffen de stroomspecialisten "levensgevaarlijke" situaties aan. Martijn: "Soms is een kabel niet gezekerd. Of zijn de snoertjes te dun. Draden hangen los. Als er dan ook nog eens sprake is van wateroverlast, loop je de kans te worden geëlektrocuteerd. Daarom waarschuwen wij politiemensen constant om voorzichtig te zijn. Dat hebben ze ook wel door. Bij een ontmanteling laten ze ons eerst de kabels doorknippen."

In andere gevallen bespeurt Martijn een grote mate van deskundigheid op het gebied van de stroomvoorziening. "Je ziet dan dat er iemand aan het werk is geweest met kijk op elektrotechniek. De zaak is goed aangesloten, kabels zijn netjes bij elkaar gebonden."

Als de fraudebestrijders wiettelers op heterdaad betrappen, reageren die doorgaans "gelaten", weet Martijn. "Mensen weten waar ze mee bezig zijn. In een enkel geval wordt ons de toegang geweigerd. Dan bellen we de politie. Als de situatie te dreigend wordt, trekken we ons in eerste instantie terug en komen we later nog een keer."

Besmet

Theo van der Sluijs, directeur van Stichting Voorkom! die (drugs)verslaving bestrijdt, heeft "zeker zorgen" over de wietteelt in Nederland. "Ik heb kennissen in Den Haag en die zeggen: Zo'n beetje iedereen doet het. Deze handel woekert maar voort en werkt criminaliteit in de hand. Er gaat heel veel geld in om. Mensen kunnen verzeild raken in criminele organisaties."

Van der Sluijs hoopt dat de growshops, die benodigdheden voor hennepteelt leveren, worden aangepakt. "Het is toch van de zotte dat deze winkels legaal zijn. Eigenaren van growshops hebben grote belangen bij de wietteelt. Ze geven mensen adviezen, maar willen dan ook een deel van de opbrengst. Zo worden henneptelers afhankelijk."

Aanscherping van de wet kan growshops de wind uit de zeilen nemen, denkt Van der Sluijs. Hij wijst op het coffeeshopbeleid van de afgelopen jaren. Door preventieve maatregelen is het aantal coffeeshops de laatste jaren gehalveerd. Ontmoedigingsbeleid heeft succes gehad."

Van der Sluijs wijst op de schadelijkheid van hennep. "Ik hoor signalen dat 95 procent van de gekweekte wiet is besmet. Kwekers gebruiken schadelijke bestrijdingsmiddelen. Die krijgen rokers van een joint ook binnen."

KADER

Drugsplannen stuiten op links-liberaal verzet

Minister Donner (Justitie) wil de hennepteelt aanpakken. Links-liberaal Nederland ziet zijn plannen niet erg zitten.

"Venijnig spul." Zo noemde minister Donner softdrugs dit voorjaar op een congres in Rotterdam. "Als roken dodelijk is, dan is het gebruik van cannabis nog dodelijker." Hij zei toen niet te prakkiseren over het legaliseren van softdrugs.

Die stellingname is de links-liberale partijen een doorn in het oog. Door legaliseren van cannabis haal je de softdrugs uit de criminele sfeer, denken ze. Volgens Donner is het "een illusie" te menen dat bij legalisering van softdrugs handelaren "plotseling in oplettende burgers veranderen."

Ook in opsporingsland staat niet iedereen te springen bij een strenge aanp ak van henneptelers. Zo noemde de Gooise korpschef M. Berndsen dit voorjaar het oprollen van wietplantages "zonde van de tijd."

Het kabinet liet in april dit jaar weten de grootschalige teelt van hennep aan banden te willen leggen. De regering zei daarbij te rekenen op steun van de gemeenten. In de brief van de ministers Hoogervorst (Volksgezondheid), Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) aan de Kamer kondigen ze aan de "growshops", waar benodigdheden voor de hennepteelt zijn te krijgen, aan te pakken. Ze spreken van "criminele betrokkenheid" van die winkels. De strafmaat voor grootschalige hennepteelt zal worden verhoogd naar ten minste vijf jaar. Deze maand stelden enkele PvdA-kamerleden vragen over de aanpak van de shops.

Het kabinet maakt zich zorgen over de schadelijkheid van wiet. Het schadelijke thc-gehalte in de cannabis steeg van 8,6 procent in 1999 naar 18 procent in 2003. Het is niet uitgesloten dat cannabis met een hoog thc-gehalte in de toekomst op de lijst van harddrugs terechtkomt.

Of alle gemeenten de hand aan de ploeg slaan, is maar zeer de vraag. In april pleitte een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad in een manifest voor legalisering van de hennepteelt. Links-liberale partijen in Utrecht sloten zich daar dezelfde maand bij aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.