+ Meer informatie

\anLeer reorganiseert voor/44 min.

1 minuut leestijd

AMSTELVEEN (ANP) De omzet van het verpakkingsconcern Van Leer (130 vestigingen in 35 landen, 17.000 werknemers) is vorig jaar fors gestegen van ƒ 3 miljard naar ƒ 4 miljard en het brutobedrijfsresultaat klom van ƒ 169 miljoen naar ƒ 229 miljoen.

Dat de nettowinst desondanks daalde van ƒ 58 miljoen naar ƒ 10 miljoen vond zijn oorzaak in reorganisatiekosten van ƒ44 miljoen en een enorme stijging van de rentelasten.

De omzetstijging werd veroorzaakt door de inlijving van de begin vorig jaar van Unilever overgenomen 4P Consumentenverpakkingsgroep, alsmede door een vergroting van het belang in Consorcio Industrial Packsa in Mexico. De aankoop van 4P kostte Van Leer ruim ƒ 600 miljoen.

Het concern kon dit bedrag niet in zijn geheel uit eigen zak betalen en moest aanvullend leningen sluiten. Daardoor stegen de rentelasten van ƒ 33 miljoen in 1991 tot ƒ 99 miljoen vorig jaar. De winst na belastingen daalde van ƒ 58 miljoen tot 54 miljoen. Een voorziening voor reorganisatiekosten van ƒ 44 miljoen drukte de uiteindelijke winst tot ƒ 10 miljoen.

Volgens president-directeur W. de Vlugt is deze voorziening getroffen om de kosten van allerlei reorganisaties in diverse landen op te vangen. Hij kon niet aangeven in welke landen deze maatregelen zullen worden getroffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.