+ Meer informatie

Zelfonderzoek in bouw hard nodig

Nog duizenden bedrijven weg

2 minuten leestijd

UTRECHT — Van de nu nog bestaande 20.000 bouwbedrijven zullen er de komende jaren zeker 2000 tot 3000 de economische recessie niet overleven. Een grote middengroep, die ongeveer 75 procent van alle bouwondernemingen uitmaakt, zal door zich aan te passen en door zelfonderzoek het hoofd boven water kunnen houden, de rest van de bouwondernemingen is gezond genoeg om alle problemen het hoofd te kunnen bieden.

Dit zei prof. dr. L. Bak, directeur van de stichting Centraal instituut Midden- en Kleinbedrijf dinsdag in Utrecht op een congres van het Nederlands Verbond van Ondernemers in het bouwbedrijf over bouwen en economie. De Bak voorspelde vier jaar geleden ook al dat de bouwwereld in deze tijd een malaise zou doormaken. Hij hield dinsdag zijn gehoor, dat uit louter jonge aannemers bestond, een waslijst van kritiekpunten voor. Naar zijn mening houden bouwers niet of nauwelijks rekening met de wensen en verlangens van de opdrachtgever. Daarbij gaat het vaak om kleine dingen, die veel irritatie kunnen opwekken. Met name bij de kleinere bedrijven is die relatie volgens hem hard aan verbetering toe.

Te lage snelheid
Hij hekelde voorts het gebrek aan regionale samenwerking tussen de aannemers waardoor het voorkomt dat bouwvakkers vaak ver van huis moeten werken. Een ander punt van kritiek betrof de te lage bouwsnelheid. Hij concludeerde dat bouwondernemers in het algemeen genomen qua liquiditeit niet sterk zijn, qua solvabiliteit kwetsbaar, een redelijk rendement maken, een te geringe greep op de markt hebben en een zwakke tot zeer zwakke identiteit hebben.

Het is volgens De Bak voor veel bedrijven van levensbelang de financiële positie van de onderneming eens te laten doorlichten. Hij wees er overigens op dat de bouw, die een geschiedenis van 60 eeuwen kent, veel „ups en downs" heeft doorgemaakt, maar er is geen enkele periode aan te wijzen die de bouw te gronde heeft gericht.

„We zijn nu verwend door de exceptionele welvaartsgroei in de afgelopen 15 jaar. Komend van de berg lijkt het dal altijd dieper", aldus De Bak die van mening is dat de bouw er nu niet dramatisch voorstaat. De bouwproduktie zal de komende 20 jaar met 20 procent afnemen, maar dat betekent nog altijd dat er 80 procent overblijft, zo meende hij.

De Bak voorspelde een toenemende voorkeur voor variatie en kleinschaligheid, waar de kleine en middelgrote bouwbedrijven garen bij kunnen spinnen. Hij adviseerde de aannemers af te durven stappen van traditionele bouwvormen om naar nieuwe wegen te zoeken die inhaken op de vraag naar goedkope en kleine woningen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.