+ Meer informatie

Vrachtschip Hollandia zo goed als leeg

2 minuten leestijd

VLISSINGEN — Er bevinden zich geen waardevolle goederen meer in het wrak van de „HoUandia", een in 1743 bij de Engelse Scilly-eilanden vergaan vrachtschip van de Verenigde Oostindische compagnie.

Dat is de conclusie van de maritieme archeologische expeditie met het expeditieschip „Plancius". Het schip arriveerde zondagmiddag in de haven van Vlissmgen, nadat een team van Engelse en Nederlandse duikers een maand lang onder ze'er slechte weersomstandigheden op het wrak van de „Hollandia" hadden gedoken.

^püiLOiici)

Spuitbusseh

Het streven van minister Ginjaar (Volksgezondheid en milieuhygiëne) om het gebruik van drijfgassen terug te dringen kan om milieuvriendelijke redenen alleen maar worden toegejuicht: hoewel wetenschappelijke rapporten elkaar op dat punt nog enigszins in de haren vliegen, is het toch zeer waarschijnlijk dat chloorfluorkoolwaterstoffen de ozonlaag aantasten.

De Nederlandse Aerosolvereniging is echter minder gelukkig: het afgelopen jaar zijn er in ons land een half miljoen minder spuitbussen verkocht. Natuurlijk hebben ook de ongunstige economische ontwikkelingen daar voor gezorgd, maar de op 1 april 1979 ingevoerde overheidsmaatregel betreffende de etikettering van met chloorfluorkoolwaterstof gevulde spuitbussen is wel de „hoofdschuldige".

In haar vorige week verschenen jaarverslag spreekt de Nederlandse Aerosolvereniging, waarbij vrijwel alle fabrikanten op dit gebied bij zijn aangesloten, haar diepe teleurstelling uit over de maatregel van—nu demissionair—minister Ginjaar en vraagt met klem het gebruik van koolwaterstoffen, die overigens slechts 10 procent uitmaken van de drijfgassen in spuitbussen, niet nog verder terug te dringen. . De bewindsman heeft echter andere plannen: hij wil het gebruik ervan maar liefst halveren. Dit in tegenstelling tot andere EEG-landen, die uitgaan van slechts dertig procent.

In bepaalde spuitbussen kan het drijfgas chloorfluorkoolwaterstof worden vervangen door heel wat onschuldiger stof: alcohol. Een verlichting van de alcoholaccijns voor de spuitbus en industrie zou de Aerosolvereniging dan wel zeer op prijs stellen. Wanneer dat niet zou gebeuren—en voorlopig zijn er nog geen stappen in die richting genomen—zouden de spuitbussen schier onbetaalbaar worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.