+ Meer informatie

Subsidie

2 minuten leestijd

Omdat het ministerie van Volksgezondheid en milieuhygiëne alle belang heeft bij het welslagen van een dergelijke milieuvriendelijke actie, werd in 1977 een eenmalige subsidie verstrekt voor drie jaar; de gemeente Zeist heeft het project nu overgenomen. Daarnaast is er, in opdracht van het ministerie, een begeleidingscommissie samengesteld waarin onder meer zijn vertegenwoordigd de stichting verwijdering-afvalstoffen, de Nederlandse onttinningsf abriek te Leeuwarden (NOF) en de stichting Verpakking en milieu.

Het succes van de actie, aldus de stichting Verpakking en milieu, is voor een groot deel te danken aan de Zeister firma die de containers verhuurt, leegmaakt en ook nog eens transporteert naar de onttinningsfabriek. En verder zou het goede verloop van dit proefproject ongetwijfeld uitgebleven zijn wanneer de plaatselijke bevolking niet grondig was gemotiveerd en aangemoedigd om toch vooral de moeite te nemen de Ipge blikken even om te wassen en naar de container te brengen. Bejaardencentra, tehuizen en andere grootkeuken bedrijven werden benaderd, alsmede huishoudscholen, buurt- en belangenvereinigingen. Er werd zelfs een affiche ontworpen en in berichten in wijkbladen en kranten werd de lezers de harde noodzaak van het inleveren van gebruikt blik onder ogen gebracht.

Ook middels lezingen voor Zéister vrouwenverenigingen, stands op diverse milieumanifestaties en dergelijke, werd aan de actie ruchtbaarheid gegeven. Natuurlijk werd vooral de jeugd niet vergeten: in 1978 werd een lesbrief samengesteld, bestemd voor de 5e en 6e klassen van de lagere school, die in een oplage van 2500 stuks persoonlijk aan de leerkrachten van alle basisscholen in Zeist werd overhandigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.