+ Meer informatie

„Israël voert grondonteigening bezet gebied op"

1 minuut leestijd

JERUZALEM (AP) - Israël heeft de onteigeningspolitiek van grond in bezet gebied opgevoerd. Volgens de Palestijnse mensenrechtorganisatie Al Haq heeft de Israëlische staat het afgelopen anderhalf jaar ruim 7 procent van het totale grondgebied van de Gazastrook en Westoever onteigend en tot staatsgrond verklaard.

In een gisteren gepubliceerd rapport van Al Haq ("Recht in dienst van de mens") staat dat 50 tot 60 procent van alle grond in bezet gebied nu eigendom van de Israëlische staat is. Volgens de juristenorganisatie worden met de onteigeningspolitiek internationale mensenrechtconventies geschonden.

Hanan Rubin, een woordvoerder van het militaire gezag in bezet gebied, reageerde op het rapport met de verklaring dat van een groot deel van het tot staatsgrond verklaarde land de eigenaar niet meer was te achterhalen. Volgens Al Haq kan Israël zijn handelwijze een schijn van rechtvaardiging geven, omdat tweederde van de grond in bezet gebied niet is geregistreerd, omdat het door Jordanië begonnen registratieproces sinds de Israëlische bezetting in 1967 werd stopgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.