+ Meer informatie

Niet blindelings wet is wet toepassen

Protestnota aan Hoge Raad

2 minuten leestijd

Niet blindelings wet toepassen

HAARLEM — Prof. dr. Jac. van Essen van het Filosofisch Seminarium te Haarlem heeft in een protestnota aan minister Van Agt (justitie) erop aangedrongen, dat de taakopdracht van de Hoge Raad op korte termijn opnieuw in studie wordt genomen. Aanleiding tot de protestnota zijn de uitspraken van de Hoge Raad inzake de abortus.

Dr. Van EJssen verwijt de Hoge Raad, dat dit hoogste rechtscollege in ons land blindelings het „wet is wet" toepast. Hij wijst erop, dat Nederland geen juridisch hoogste instantie bezit met de bevoegdheid om het maatschappelijk gebeuren aan de uiteindelijk "beslissende normen van democratie en humaniteit te toetsen. Vooral de Hoge Raad komt daarvoor voontdurend in het gedrang, want de burger verwacht er desondanks overheidsbescherming van op basis van wat tegenwoord ,"de rechten van de mens" heet.

GEWETEN

Daar heeft, aldus dr. Van Essen, de Hoge Raad geen bevoegdheid toe, het is geen werkelijk hooggerechtshof. Er kan niet meer worden verwacht dan een interpretatie strikt volgens het schema „wet is wet". Zijn leden hebben ailleen hun „juridische geweten" te volgen. Volgens dr. Van Essen is het niet meer van deze tijd, dat de Hoge Raaid dit schema ook bij de normen van, humaniteit toepast. Om hier „wet is wet" niet in een „Befehl  ist Befehl' te doen ontaarden, moet — aldus —dr. Van Essen deHoge , Raad wel degelijk ook juridisch de humanitaire prudentie in acht nemen, waartoe elke burger in dit land verplicht is. „Niets dwinigt in Nederland enig rechter tot een „recht moet gedaan worden, ook al vergaat de wereld" dusdanig, dat het fysieke bestaan van de ongeborene moet worden ontkend omdat dat als menselijk wezen juridisch niet aanwezig zou zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.