+ Meer informatie

„Al dit jaar minder verpakkingen in supermarkt"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) De eerste resultaten van het overleg tussen overheid en bedrijfsleven over het terugdringen van het aantal verpakkingen moeten al dit jaar in de supermarkt zichtbaar zijn. Dat zei minister Alders van milieubeheer vandaag bij de opening van de Huishoudbeurs in Amsterdam.

Zaken waaraan de bewindsman reeds voor 1991 denkt, zijn een retoursysteem voor plastic draagtassen, statiegeld voor bij voorbeeld wijn in het goedkope marktsegment in een paar duizend winkels, en voor bier en limonadeflessen. Ook wil hij alternatieven voor de zogeheten blisterverpakkingen, de in doorzichtig plastic Verpakte produkten.

De maatregelen maken deel uit van een over enkele weken te sluiten convenant tussen Alders en de Stichting Verpakkingen en Milieu (SVM), waarbij zo'n 120 bedrijven zijn aangesloten. Het convenant behelst afspraken om in het jaar 2000 de hoeveelheid verpakkingsafval met 10 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1986. Aan het einde van de eeuw moet bovendien minstens 60 procent van het verpakkingsafval worden hergebruikt. Voor het einde van 1995 moet dit getal al op 50 procent liggen,

In 2000 zal verpakkingsafval alleen nog mogen worden hergebruikt of verbrand. Het storten moet dan tot het verleden behoren. In verband met het hergebruik wil Alders meer gescheiden inzameling. Dat betekent onder meer dat glas op kleur zal worden ingezameld en dat papieren en kartonnen verpakkingen aan huis worden opgehaald. Dit jaar vinden in enkele gemeenten experimenten plaats met volledig gescheiden inzameling. Verpakkingen zullen daartoe ook van een speciaal kenmerk worden voorzien.

De consumenten- en milieu-organisaties zijn in de laatste fase van het verpakkingsoverleg steeds verder naar de zijlijn geraakt. Onlangs lieten zij doorschemeren niet te zullen instemmen met de uitkomst van het convenant, dat in hun ogen te veel onduidelijkheden bevat over de concrete uitvoering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.