+ Meer informatie

Parijs en Rome eisen nieuw Havilland-besluit

„EG-richtHjn moet worden herzien"

2 minuten leestijd

LUXEMBURG (ANP) - Frankrijk en Italië zijn gisteren in de Europese transportraad voluit in de aanval gegaan tegen een besluit van de Europese commissie. Die verbood vorige week, mede op verzoek van Fokker, de overname van de Canadese vliegtuigifabriek De Haviiland door de Frans-Italiaanse combinatie ATR.

De Franse transportminister, Paul Quiles, eiste gisteren keihard dat het commissiebesluit teruggedraaid wordt. Hij wil zelfs nog verder gaan. Frankrijk wil dat de een jaar oude fusierichtlijn waarop de EG-commissie de afwijzing van de overname baseerde, gewijzigd wordt. Een richtlijn die in de praktijk niet voldoet moet herzien worden, zo zei hij op een persconferentie. De Italiaanse minister van transport. Carlo Bernini, sloot zich daar volledig bij aan.

Quiles gaf toe dat hij moeilijk de juridische basis kan bestrijden waarop de EG-commissie haar besluit heeft genomen. „Maar ik heb grote bezwaren tegen de argumentatie. Jacques Delors (de EG-commissievoorzitter) heeft vaak genoeg gezegd dat Europa een krachtige industriepolitiek nodig heeft. Dat vergt een ambitieuze aanpak", aldus Quiles.

Proces
Als de EG-commissie niet op haar besluit terugkomt gaan we zeker procederen, aldus Quiles. Frankrijk en Italië gaan het besluit dan aanvechten bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. „Als Leon Brittan (de Europese concurrentiecommissaris) twintig jaar geleden zo'n besluit genomen zou hebben, zou het Airbusproject niet zo'n groot succes gekend hebben. Het is maar goed dat hij er toen nog niet was", zei Quiles.

Al eerder hebben Franse politici, onder wie minister van buitenlandse zaken Roland Dumas, een felle aanval gericht op het besluit dat de EGCommissie vorige week woensdag nam. EG-commissievoorzitter Jacques Delors reageerde daar zondag woedend op. Delors sprak het vermoeden uit dat die persoonlijke aanval op hem voortkomt uit het feit dat hij het momenteel in de Franse opiniepeilingen zo goed doet. Delors verweet de Fransen „een schizofrene houding" aan te nemen tegenover de EG-instituties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.