+ Meer informatie

BIOSCOOPBEZOEK

2 minuten leestijd

(i)

Het bioscoopbezoek behoort tot een van die problemen, waarmede de kerk en onze jeugd in dezen tijd, in ernstige mate te maken krijgen. Het neemt een omvang aan, waarvan men zich geen voorstelling kan maken, als men er niet op de een of andere wijze bij betrokken wordt en het van nabij gade slaat.

Niet alleen de jongelui in de groote steden, worden door de zuigkracht der bioscoop aangegrepen, maar evenzoo de jeugd 'van de grootere dorpen en de randgemeenten, rondom de centrum plaatsen. Wanneer een filmexploitant een centrum plaats bespeurt, hetzij stadje of dorp, w r aar hij genoegzaam publiek kan samen trekken, dan wordt daar ter plaatse een zaal ingericht, en de film doet haar verderfelijk werk.

In Londen plaatsen Zondagsmorgens bioscoop-bedienden klapstoeltjes voor de lange rij van menschen, welke staan te wachten om voor de middag-of avondvoorstelling een plaatskaartje te koopen. En de kerken?

Er zijn in Londen door de hevige bombardementen ook verschillende kerken verwoest. Bij deze ruïnes zijn bordjes geplaatst, dat de diensten in het vervolg in de pastorie of ecMi bijgebouw gehouden worden. De kleine hulpruimten zijn groot genoeg, om de kerkgangers te herbergen.

In Engeland en Amerika houden de kerken zich bezig, met dit moeilijke vraagstuk. Een verlafen kerk, daartegenover een volle bioscoopzaal, ja een wachtende menigte, welke zich de moeite en tijd getroost voor het koopen van een plaatskaartje, toonen overduidelijk aan, dat de kerk haar invloed op de massa van het volk verloren heeft of althans aan invloed zeer sterk heeft ingeboet.

Daarom de vraag, hoe staan wij tegenover het bioscoopbezoek? Daarover D.V. een volgende maal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.