+ Meer informatie

WOORD &DAAD

Gas wordt duurder

1 minuut leestijd

APELDOORN (ANP) - Als de olieprijzen op het huidige hoge niveau blijven, zal de gasprijs uiteindelijk nog met ongeveer zeven cent per kubieke meter, exclusief btw, stijgen.

Dat zei de directeur van de Vegin (gasbedrijven), drs. G. Groenewegen, vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

De tariefsverhoging per 1 januari kost het gemiddelde Nederlandse gezin tachtig tot honderd gulden per jaar. De meeste gasbedrijven berekenen 44,1 cent per kubieke meter, exlusief btw. De verhoging is achtergebleven bij de stijgingen van de olieprijzen als gevolg van een contractuele afspraak tussen de Vegin en de Gasunie om de inkoopprijs met ten hoogste drie cent per half jaar te verhogen.

De afzet van de gasbedrijven is het afgelopen jaar met een half miljard kubieke meter gestegen van 20,3 miljard tot 20,8 miljard kubieke meter. Deze stijging is vooral veroorzaakt door een grotere bedrijvigheid. In het kleinverbruik daalde de afzet in de afgelopen winter.

Dat zei directeur drs. B. Vos van de Detam, de bedrijfsvereniging voor detailhandel, ambachten en huisvrouwen, vandaag in zijn nieuwjaarsrede in Utrecht.

Vos verweet minister De Vries (Sociale Zaken) zich te verschuilen achter ā€˛collectieve onmacht" als verklaring voor het steeds groeiende leger van arbeidsongeschikten. Er zijn wel degehjk manieren om de stijgende lijn in gunstige zin om te buigen, aldus de Detam-directeur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.