+ Meer informatie

Chinese rode draad in boek natuurgenezer

Naslagwerk voor ouders beter niet kopen

2 minuten leestijd

Kinderen hebben vaak allerlei ziekten die niet direct een gang naar de dokter noodzakelijk maken. Veel klachten zijn te verhelpen of te verlichten met eenvoudige middelen. Dat veel ouders zich aangesproken voelen door natuurlijke geneeswijzen, is begrijpelijk: er zijn in het algemeen geen bijwerkingen van enige betekenis en de werking van natuurlijke middelen is mild.

De Engelse natuurgenezer Julian Scott heeft een boek geschreven dat bedoeld is als naslagwerk voor die ouders die op verantwoorde wijze de natuurlijke geneesmethoden willen toepassen als hun kinderen gezondheidsproblemen hebben. Het boek wil geen vervanging zijn van de reguliere geneeskundige behandehngen, maar het wil laten zien dat er naast de moderne, westerse medicijnen, ook nog andere inzichten bestaan.

De schrijver is gespecialiseerd in de kruidengeneeskunde en acupunctuur. Hij is opgeleid in de Chinese geneeskunde en dat is goed te merken: de inhoud van zijn boek is geheel gebaseerd op de Chinese mens- en wereldbeschouwing.

Dit naslagwerk bestaat uit drie delen. In deel I wordt aan de ouders uitgelegd hoe ze de grondslag voor een gezond leven bij hun kinderen kunnen leggen. Onvermijdelijk wordt de lezer vertrouwd gemaakt met begrippen uit de Chinese filosofie, zoals levenskracht en energieën.

In het tweede deel bespreekt de auteur de verschillende natuurgeneeswijzen, die hij van belang acht bij de genezing van kinderziekten, te weten de homeopathie, de kruidengeneeskunde, Bach-therapieën en therapeutische massages. Al deze behandelingen worden toegepast in een oosters-filosofische context.

In deel III komen concreet de vele ziekten van de kinderleeftijd aan bod. De ouders kunnen in de behandeling van alleriei kwaaltjes een keuze maken uit dié methoden die ze het meest aanspreken.

Rode draad

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik veel moeite heb met de inhoud van dit boek. Het geheel vereist een volstrekt ander denkkader van de lezer: hij moet gaan denken in oosterse termen.

Van het begin tot het einde loopt er een Chinese rode draad door het boek. Zelfs de homeopathie en de kruidengeneeskunde zijn verbonden met de Chinese levensbeschouwing. Voor de schrijver is er kennelijk geen scheiding mogelijk tussen natuurgeneeskunde en levensbeschouwing. En dan zwijg ik nog maar over de Bach-therapieën en allerlei aanbevolen massagetechnieken.

U kunt dit boek beter niet aanschaffen. De natuurgeneeskunde krijgt op deze wijze een te sterke oosters-religieuze lading, die ons in conflict kan brengen met het christelijk denken. N.a.v. "Natuurlijke geneeswijzen voor kinderen", door Julian Scott; uitg. Gottmer/Becht, Bloemendaal; 191 blz., prijs 39,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.