+ Meer informatie

Brussel waardeert bemiddeling Kissinger

1 minuut leestijd

BRUSSEL — De gehele NAVO-top hoopt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger zijn pogingiïn om te Ijemiddelen in het conflict in het Midden-Oosten zal voortzetten. Dit verklaarde vrijdagmiddag na afloop van de NAVO-top de secretaris-generaal van de organisatie, mr. J. Luns. Ook hoopten de regeringsleiders dat het conflict niet opnieuw zou oplaaien, zo voegde hij hier aan toe

De NAVO-secretaris-generaal wees er op dat er niet veel moeilijkheden waren geweest tijdens de bijeenItomst. .,Het eommuniqué is kort en dat komt omdat er geen lange discussies over nodig waren". Hi.i noemde overigens de toespraak van de Amerikaanse president Gerald Ford de belangrijkste redevoering. De (herhaaide) Nederlandse voorstellen om de tactische kernwapens in Ie brengen in de onderhandelingen ovoiwederzijdse en evenwichtige troepenvermindering (MEFR) in Wenen stuitten volgens Luns niet op verzet van andere deelnemers san de top. „Maar wij zijn nog niet in toet stadium dat er duidelijke voorstellen gedaan gaan worden aan de andere partijen in Wenen','.

De mogelijkheid om' tactische kernwapens in de MBFR-besprekingen in te brengen wordt op het ogenblik bestudeerd door een werkgroep binnen de NAVO. Premier Den Uyl heeft vrijdagmorgen de andere staats- en regeringsleiders gevraagd de werkgroep de studie zo .snel mogelijk te laten voltooien „opdat de vaart in de conferentie kan blijven en de militaire confrontatie in Europa kan worden teruggebracht".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.