+ Meer informatie

Koude voeten soldaten niet in hoger beroep

1 minuut leestijd

UTRECHT — Volgens de Vereniging van dienstplichtige militairen (VVDM) hebben niet alleen de 46 veroordeelden in de zogeheten „koude voeten zaak" maar heeft ook de auditeur-militair besloten af te zien van een beroep tegen het vonnis van de krijgsraad in Arnhem. De auditeur militair wilde oorspronkelijk in beroep gaan, omdat hij de straffen te laag vond. Maar hij heeft daarvan afgezien nadat de veroordeelden hadden gezegd evenmin in beroep te zullen gaan, zo zei VVDM-voorzitter Theo de Roos donderdag.

De soldaten kregen van de Krijgsraad in totaal 87 weken militaire detentie (Nieuwersluis) omdat zij tijdens een oefening in de kou in Duitsland in februari uit protest tegen de oefenomstandigheden het bijltje er bij neer hadden gelegd.

De veroordeelde militairen zeggen in het VVDM-blad „Twintig" van beroep te hebben afgezien omdat zij ,,geen enkel vertrouwen hebben in een eerlijk proces voor het Hoog Militair Gerechtshof'., Zij vrezen dat, zij er hoogstens met zwaardere straffen af zullen komen. Bovendien zouden zij die straffen dan waarschijnlijk na het verlaten van de diensttijd moeten uitzitten met alle consequenties van dien (voor banen bijvoorbeeld).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.