+ Meer informatie

Kans op order voor DAF/RSV nu groot

Weer lagere ojferte uitgebracht

2 minuten leestijd

EINDHOVEN — Het DAF-RVS-consortium heeft woensdag voor de tweede maal een lagere offerte uitgebracht met betrekking tot de levering van 841 pantservoertuigen voor het Nederlandse leger. Dat heeft de heer Van Os van de Unie BLHP meegedeeld.

Volgens hem is het consortium met ongeveer 50 miljoen gulden in.prijs gedaald. Dat bedrag kan nog hoger worden. Het verschil ten opzichte van de offerte van het Amerikaanse bedrijf FMC is daarmee teruggebracht tot 120 miljoen gulden, iets meer dan de vijftien procent van het totale bedrag dat met de opdracht is gemoeid.

Eerder had staatssecretaris Van EeIcelen laten weten dat het verschil niét groter mocht zijn dan vijftien procent, wilde het Nederlandse consortium in lanmerking komen voor de opdracht. Dverigens is bij de berekening van het rerschil uitgegaan van een dollarkoers ran 2,10 gulden. Inmiddels is de doUarsoers gestegen tot rond de 2,50 gulden, lat ook weer een voordeel betekent /oor het consortium.

Positief

Van Os beschouwt dit alles als een :eer positieve ontwikkehng. „Ik ga er ran uit dat de regering de order nu aan iet DAF-RSV-consortium zal gunlen", aldus Van Os. Volgens hem heeft iet consortium de prijs opnieuw kunlen verlagen omdat er meer duidelijkleid is gekomen van onderdelen.

Al eerder had het consortium de prijs van de oorspronkelijke offerte verlaagd, maar deze zet werd goeddeels teniet gedaan doordat ook FMC mét een lagere offerte kwam. •

In vakbondskringen zei men woensdagavond bij gerucht te hebben vernomen dat FMC ook nu weer haar bod zal verlagen, maar dat het prijsverschil, dat goeddeels wordt veroorzaakt door de hoge licentiekosten die het consortium moet betalen aan FMC, daardoor niet veel groter zal worden.

Enorm belang

Nadat het consortium al eerder de prijs had verlaagd hebben vakbonden en ondernemingsraad van DAF trucks in Eindhoven er bij de raden van bestuur van het consortium op aangedrongen nogmaals alles in het werk te stellen om de prijs nog verder te drukken. De bonden zijn van mening dat het van enorm belang is voor de werkgelegenheid van DAF dat de order in Nederland wordt geplaatst.

Een woordvoerder van de DAF trucks bevestigde desgevraagd dat de offerte is verlaagd. Hij wilde echter niet zeggen hoeveel. „Bij onze eerste offerte zijn we uitgegaan van prijzen voor onderdelen zoals die waren opgegeven door de licentieverlener FMC. In overleg met het ministerie van Defensie is de afgelopen dagen bekeken of die onderdelen ook in Nederland of in West-Europa voor een lagere prijs gekocht konden worden en dat bleek zo te zijn". Het kabinet bespreekt de levering van de rupsvoertuigen in het overleg van vrijdag aanstaande.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.