+ Meer informatie

VN-plannen voor toezicht op Bagdad

„Inspecties niet of kort vooraf aankondigen"

2 minuten leestijd

MANAMAH/WENEN (AP/AFP/RTR/) - De voorzitter van de Speciale Cominisie van de Verenigde Naties voor onderzoek in Irak, Rolf Ekeus, heeft gistefen bij de Veiligheidsraad plannen ingediend om te voorkomen dat Irak in de toekomst nog massavernietigingswapens kan ontwikkelen.

Ekeus zei dat de plannen zijn gebaseerd op het uitgangspunt dat Irak volledig inzicht moet geven in al zijn research, zowel voor vredes- als voor militaire doeleinden, en op inspecties die niet vooraf of zeer kort van tevoren worden aangekondigd. De inspectieplannen gelden voor atoomwapens, chemische wapens, biologische wapens en ballistische raketten.

Ekeus zei dat de Iraakse autoriteiten van de plannen op de hoogte waren gebracht. Hij voegde hieraan toe te geloven dat het voorstel door de V-raad binnen twee weken zal worden overgenomen.

Volgens Ekeus zal het toezicht zich moeten uitstrekken tot chemische en farmaceutische bedrijven. Ook dient ervoor te worden gewaakt dat raketten voor de korte afstand worden omgebouwd tot raketten voor de lange afstand.

Brein

Dr. Jaffar Dhia Jaffar, de tweede man van de Iraakse commissie voor atoomenergie, is volgens een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties het brein achter het geheime Iraakse atoomwapenprogramma. Het rapport is opgesteld aan de hand van personeelsdossiers die een inspectieteam van de VN vorige maand na een vijf dagen durend conflict met Iraakse autoriteiten uit Bagdad mochten meenemen. Het is voorbereid door Hans Blix, het hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen, en bestemd voor VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar.

In het rapport van Blix wordt Jaffar aangeduid als „een hooggeplaatste bestuurder" van het programma om een kernwapen te produceren. Ook is hij nauw verbonden met het Iraakse programma voor verrijking van uranium. „Het team gelooft daarom dat Jaffar de voornaamste technische en administratieve verantwoordelijkheid droeg voor het nucleaire programma als geheel - ondanks zijn herhaalde beweringen dat een dergelijk programma niet bestond", aldus het rapport. Het IAEA heeft gisteren ook apparatuur getoond waarmee Irak nucleaire proeven heeft uitgevoerd.

Op verschillende plaatsen in de buurt van Bagdad werden gisteren delen van het Iraakse superkanon onder toezicht van VN-controleurs vernietigd. Daarnaast ging 1000 kilogram explosieven bestemd voor het superkanon, in vlammen op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.