+ Meer informatie

Namen vogels op wapen van Nieuw-Lekkerland onbekend

Onderzoek na gesprek in raadsvergadering

2 minuten leestijd

NIEUW-LEKKERLAND — In een onlangs gehouden raadsvergadering zei de heer F. A. van Willigen (SGP) dat het hem opgevallen was dat op de stukken van de gemeente diverse vogels in het wapen voorkomen. De loco-burgemeester H. Huitema achtte enige gelijkheid op zijn plaats. Zowel hem als de overige raadsleden was de juiste naam van de vogels niet bekend.

De heer O. Stam (SGP) heeft naar aanleiding hiervan een nadere studie gemaakt van het gemeentewapen van Nieuw-Lekkerland. Het gemeentewapen is ontleend aan de ambachtsheerlijkheid van Nieuw-Lekkerland. Op het wapen staan in het groen drie vogels van goud met rode poten. Het schild wordt gedekt door een markiezenkroon. De ambachtsheerlijkheid van Nieuw-Lekkerland is door wijlen Fop Smit in 1840 gekocht op de publieke verkoping in Gouda (op 27 februari) van de vorige eigenaar mr. Francois dp Meij. Deze familie had de ambachtsheerlijkheid vanaf 1686 in haar familiebezit gehad. De ambachtsheerlijkheid omvatte vele stukken land in Kinderdijk, alsmede het overzetveer naar Krimpen a/d Lek. Bijna alle grond alsook een gedeelte van Nieuw-Lekkerland kwam hiermede in bezit van de heer Fop Smit voor de prijs van 1875 Hollandse guldens.

Hervormde kerk

De nieuwbouw van de Hervormde kerk-dorp in 1847 werd grotendeels door ^em gefinancierd. Deze kerk heeft in 1853 een fraai orgel van hem ten geschenke gekregen, dat op 16 mei 1853 in gebruik is genomen door ds. Boele van Schagen met als inwijdingspsalm Psalm 150 vers 4. De organist was de heer B. Tours uit Rotterdam, organist van de Waalse Kerk. Ook hiervan kwamen de kosten voor rekening van de heer Fop.

Ridderkruis

Op 11 oktober 1857 werd deze geniale man 80 jaar. Dat werd met grote luister gevierd. Namens Z.M. Koning Willem III kende men hem toen de onderscheiding van het ridderkruis van de Eikenkroon toe. Deze Eikenkroon-onderscheiding is bij het heengaan van Koning Willem III vervangen door de onderscheiding van Oranje-Nassau. De Eikenkroon-onderscheiding is in opvolging toegekend aan het groothertogdom van Luxemburg. Deze voor de gemeente Nieuw-Lekkerland belangrijke grondlegger van het IHC-bedrijf is in 1866 overleden. De grafkelder met bijbehorende gedenksteen is nog in geheel goede staat op de begraafplaats aan de Lekdijk. In de tuin van woning Puntweg 8 is nog een borstbeeld van deze man aanwezig. De heer Stam moest echter het antwoord schuldig blijven op de vfaap welke vopels he t: 'r

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.