+ Meer informatie

Supercomputer breekt record vóór 'ingebruikstelling'

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - De nationale supercomputer die gisteren door minister Ritzen in gebruik werd gesteld, heeft voor dat officiële moment al een record gebroken. De machine slaagde er in twintig dagen in om een priemgetal -een getal dat alleen deelbaar is door 1 en door zichzelf— van meer dan honderd cijfers te vinden.

Hiermee braken de onderzoekers van de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA) hun eigen record van 92 cijfers, dat ze in het voorjaar van 1988 vestigden.

De nieuwe supercomputer, een Cray Y-MP4, heeft.op topsnelheid een vermogen van 1,3 miljard berekeningen -tot op tien cijfers achter de komma nauwkeurig- per seconde. De directe geheugencapacitiet is 64 miljoen woorden. Daarnaast is een extern geheugen beschikbaar van 128 miljoen woorden.

De supercomputer is ondergebracht bij SARA. Via netwerken kunnen onderzoekers in heel Nederland er gebruik van maken. Voor een goede communicatie tussen de verschillende wetenschappelijke instellingen en de computer wordt een begin gemaakt met de verhoging van de capaciteit van het netwerk tot twee megabit -ruim 3000 woorden- per seconde.

De Cray heeft 20 miljoen gulden gekost. De universiteiten en de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) betaalden elk de helft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.