+ Meer informatie

Recensie

2 minuten leestijd

ds. D.Quant, drs. R.W.J. Soeters, ds. H.J. Th. Velema (red.) Jaarboek 2016 van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland. Uitgeverij Buijten & Schipperheijn, Amsterdam 2016, 319 blz., € 11,90. Ook op cd-rom verkrijgbaar (€ 11,90; combinatieprijs € 15,25). ISBN 978 90 5881 855 3.

Het vele werk van de redacteuren is beloond: de uitgave 2016 ligt er, in een rode omslag. Het is de tweede uitgave in nieuwe opzet. De reacties op die opzet blijken verschillend te zijn. Een kwestie van wennen, zullen we maar denken.

Handig dat de e-mailadressen van penningmeesters in diverse verbanden nu ook vermeld worden.

En de statistieken? Natuurlijk zijn we daar altijd benieuwd naar. Er is een lichte daling van het ledental. Vergeleken met 2014 is het in totaliteit niet zo dramatisch. Niettemin - en dat is wel dramatisch - : een getal van 741 leden en doopleden onttrok zich zonder zich elders aan te sluiten. Dat is een gemeente ter grootte van die van Dordrecht-centrum. Daaruit blijkt wel: we zijn kerk midden in de branding van de tijd.

Aan de andere kant is het indrukwekkend om te zien wat er in 2015 allemaal gebeurde op het kerkelijk erf. En we mogen ook zien dat de Heere mensen van buiten toevoegde.

Aantallen? Ze kunnen interessant zijn, maar zeggen ook weer niet alles. En hoeveel stil werk van de Heilige Geest onttrekt zich aan onze waarneming?

In elk geval: deze onmisbare gids voor ons kerkelijk leven beveel ik van harte bij u aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.